Let 3 dovode mađioničara, striptizetu, golubove…

20.04.2009

Let 3

Kontroverzni riječki Let 3 planiraju da 23. aprila na koncert u Domu omladine dovedu mađioničara, striptizetu, golubove, zmije, prirede vatromet… a sve kako bi promociju DVD-ija „Živa pička“ pretvorili u još jedan nezaboravan spektakl za oči i uši Beograđana!

„Očekuju vas svakakva čudesa. Ne bih sada o svim pojedinostima, ali biće dovoljno materijala da se poslije priča: ‘Gledao sam svašta ali na ovakvom koncertu još nisam bio'“, poručuje pevač Zoran Prodanović-Prlja.

Let 3 su nedavno objavili na području bivše Jugoslavije DVD „Živa pička“ (Dallas Records) sa koncerta održanog pre dve godine u riječkoj dvorani „Hartera“, gde su obeležili dve decenije karijere sjajnim izvedbama nekih od ključnih stvari benda poput „Sam u vodi“, „Artemida“, „U rupi od smole“…

Od Let 3 nije trebalo očekivati ništa manje nego DVD zamotan u prljave muške gaće, uz urnebesnu razglednicu s brkovima, parfem „Sveti Otac“, kutijicu s natpisom „Življa pička“, čokoladicu, čep, šaku perja i super dizajniranu kutiju slatkiša…

Svi koji su mislili da su riječki skandal majstori ispraznili svoj arsenal medijskih provokacija, na najspektakularniji način demantovani su upravo nadahnutim aktivnostima Let 3 od izlaska „Žive pičke“ pre pola godina.

U septembru su milionskom gledalištu bivše Jugoslavije priuštili puštanje goluba iz ogromnog falusa namontiranog na Prlju, tokom izvedbe „Riječkih pički“ u rijaliti šou „Operacija trijumf“. Ko do tada od neupućenih nije čuo za Let 3, sada zna o čemu se radi.

Potom je voditelj izuzetno gledanog talk show-a HRT-a „Nedeljom u dva“ Aleksandar Stanković naprasno prekinuo razgovor sa Prljom i basistom Damirom Martinovićem-Mrletom, nezadovoljan njihovim ponašanjem. Stankoviću nije odgovarao rečnik muzičara, posebno Mrletova izjava da bi „spržio“ pop pevačicu Severinu Vučković (ali i šlager majstora Duška Lokina!). Zasmetalo je i pominjanje pesme „Riječke pičke“ („Pa moram to reći, tako nam se zove pjesma“ – Mrle).

Stanković je čak skinuo sako i pokušao njime skloniti od kamera pokušaj Prlje i Mrleta da izvedu svoj čuveni performans – ispaljivanje čepova iz stražnjica.

Konačno, pred promociju „Žive pičke“ u LJubljani, Let 3 su izdali proglas tražeći zabranu rada Katoličke crkve u Sloveniji, što je doprlo i do uglednog britanskog muzičkog časopisa NME.

„Mi se godinama bavimo pitanjima ljubavi, vjere, spola, pičke, guzice i kurca. Poznato je također da nam se sviđa papa Ratzinger, kao muškarac starije dobi, ali nikako da dođemo do njega“, saopštili su tada Let 3.

Konačno, poslednjih dana u Hrvatskoj tinja manja kontroverza oko želje nezavisnog kandidata za načelnika opštine Tisno na ostrvu Murter Pave Malizije Doke da Let 3 sviraju 15. maja u okviru njegove kampanje. Međutim, opštinska vlast je reagovala saopštenjem da je „neprimjereno da Let 3, koji su se dosad izjasnili u svojim antikršćanskim stavovima, pjevaju u svibnju, desetak dana prije blagdana Gospe od Karavaja“.

Posebno se bio raščistio načelnik opštine Joso Stegić iz redova Hrvatske demokratske zajednice izjavom: „Neka idu u pičku materinu i neka taj pizdun od neovisnoga kandidata organizira njihov koncert doma“.

Ni Let 3 nisu ostali dužni raspojasanom Stegiću: „Kakav je to čovjek koji preko novina nekog šalje u pičku materinu? Je li on kršćanin? Zna li on koliko je pilka materina važna za Crkvu? Ide li on uopće na misu? Ma on je načelnik mog kurca, a ne Tisnog.“

Dakle, Let 3 sviraju u Beogradu 23. aprila, a ulaznice od 1.000 dinara se mogu kupiti na blagajni Doma omladine, kao i na prodajnim mestima Biletservisa i Tiketlajna.