Lenjingradski kauboji u Beogradu

15.04.2009

Leningrad Cowboys

Legendarni Leningrad Cowboys iz Finske stižu prvi put u Beograd i Srbiju da održe koncert 9. maja u Domu sindikata, gde će publika čuti neočekivane i duhovite obrade svetskih pop i rok klasika, koje izvodi bend jedinstven po uvrnutim „Elvis sreće jednoroga“ frizurama, šarenim odelima i pola metra dugim špicastim cipelama.

U glavni grad Srbije konačno stiže 11 Lenjingradskih Kauboja uz dve rasplesane Lenjingradske Kaubojke sa isključivim ciljem da uspavanu beogradsku publiku ekstremno energičnom muzikom nateraju da vrišti, skače, zabavlja se i luduje!

Ovo je zaista jedan od najneverovatnijih nastupa koje ćete ikada iskusiti, a za to jedinstveno zadovoljstvo ulaznice su 1.500, 1.800 i 2.000 dinara, koje se mogu naći na blagajni Doma sindikata, i prodajnim mestima Biletservisa i Tiketlajna.

Aktuelni album Kauboja „Zombies Paradise“ (2006) slikovito pokazuje šta vas 9. maja može zadesiti u hramu domaće zabavne i narodne muzike Domu sindikata: „nabrijane“ izvedbe rok hitova poput „My Sharona“ sastava Knack, „Manic Monday“ devojačke grupe Bangles, večni klasik Lu Rida „Perfect Day“, bondovska teme „Goldfinger“ ili „Starman“ Dejvida Bouvija.

Ali to nije sve! Otkačeni Finci su na ranijim albumima snimili, a na koncertima sviraju i klasik Boba Dilana „Knockin’ On Heavens Door“, „Back In The USSR“ i „Yellow Submarine“ Beatles-a, tu je i „Enter Sandman“ (Metallica), „LA Woman“ (Doors), „Sweet Home Alabama“ (Lynnard Skinnard), „Black Hole Sun“ (Soundgarden), „Like A Virgin“ (Madonna), „Stairway To Heaven“ i „Kashmir“ (Led Zeppelin).

Ima još! „Africa“, „No Woman, No Cry“, „La Cucaracha“, „Eloise“, „Play That Funky Music“, „Papa Was A Rolling Stone“, „It’s Only Rock’n’roll“, „Delilah“, „Dancing In the Street“, „Just a Gigolo“, „Born To Be Wild“…i naravno da spektakl bude potpun ruske romanse i narodne pesme.

Leningrad Cowboys su nastali jednokratnim okupljanjem raznih finskih rok muzičara za potrebe kultnog filma „Leningrad Cowboys Go America“ (1989) reditelja Akija Kaurismakija, a usledio je i nastavak „Leningrad Cowboys Meet Moses“ (1994). U međuvremenu bend je mimo filma počeo sopstveni život na koncertima i izdajući brojne albume uglavnom obrada rok klasika.

Sa Kaurismakijem su ponovo sarađivali na nekoliko spotova, kao i na filmu „Total Balalaika Show“ (1994), koji je zapravo snimak istoimenog legendarnog koncerta benda u Helsinkiju uz pomoć 160 članova ruskog vojnog hora Aleksandrov.

Kauboji i ruski hor su ponovo nastupili zajedno iste godine na dodelama MTV nagrada u Njujorku, a potom su na desetu godišnjicu „Total Balalaika Showa“ priredili 2003. godine koncert „Global Balalaika Show“ na trgu u Helsinkiju.