Lajbah zviždukom oduvao Beograd!

15.06.2014

Laibach

Kultni slovenački bend Laibach održao je u subotu uveče koncert u ispunjenoj velikoj dvorani Doma omladine Beograda, gde je stigao u okviru turneje povodom aktuelnog albuma „Spectre“, svojevrsnog političkog manifesta u umetničkom obliku.

Koncert je krasio interesantan odabir stvari iz ranih faza i bio je bukvalno podeljen u dve celine, uz za Lajbah podrazumevajuće efektno i adekvatno video-potcrtavanje, iz pesme u pesmu tokom cele večeri. Prvo je novi album predstavljen u celosti, počev od aktuelnog singla „Eurovision“, prigodno najavljenog citatom čuvene teme-špice ove manifestacije.

Bend se u drugom delu, očekivano, oslonio na stare stvari, ali je izbegao klasičan „best of“ odabir za listu. Lajbah je još jednom oduševio beogradske fanove, odnosno, kako sada kažu, „članove partije“, mada sve to najviše liči na – vojsku. „Komande“ tipa „Put Your Hands Up“ ili „Let Me Hear You Say…“ u sekundi su sprovođenje u delo. Čuveno That’s All, Folks“ bilo je, posle dva sata svirke, znak za paljenje svetla.

Oni koji su se još malo zadržali ponovo su zazviždali, uz video-sekvencu o snimanju spota za „The Whistleblowers“.