Krizni štab dozvolio koncerte u zatvorenom, ne u otvorenom prostoru

22.08.2020

Krizni štab za zaštitu od Kovid-19 na sednici u petak odlučio je da od 24. avgusta pored predstava i bioskopskih filmova bude dozvoljeno održavanje i muzičkih manifestacija, ali samo u zatvorenom postoru u institucijama kulture. Broj posetilaca je ograničen na najviše 500, uz obavezno stalno nošenje maski i distancu od najmanje 1,5 metra, saopštili su potom njegovi članovi na konferenciji za novinare.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je vrlo bitno što i dalje postoji mera zabrane javnog okupljanja više od deset osoba. Prema njegovim rečima, odluka Kriznog štaba se odnosi samo na kulturne događaje (bioskop, pozorište, koncerti) u institucijama kulture, i nije dozvoljeno održavanje muzičkih i drugih kulturnih manifestacija na otvorenom. O novim merama će se raspravljati, objasio je Kon, u narednim nedeljama i na narednim sastancima.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić-Tepavčević je dodala da će „sigurno, ukoliko se u nekom narednom periodu, u zavisnosti o epidemiološke situacije, budu korigovale mere, one odnositi isključivo na otvorene prostore“.

„Namerno je stavljeno u institucijama kulture. Kulturne manifestacija imate i sa pevanjem. Pevanje je jasno definisano kao dodatni rizik i opasnost. Neki koncerti u zatvorenom prostoru sa poštovanjem udaljenosti i svega navedenog nisu objektivno rizik, jer svi ćute i slušaju. Druga stvar kad imate glasnu muziku uz koju ide i glasno pevanje onih koji slušaju. Tada je mogućnost transmisije zaista neuporedivo veća. To mora da se kaže. Nije to vezano toliko za otvoreni prostor, koliko za samo ponašanje u odnosu na različite vrste umetničkih događaja. Zato je ovde napisano u institucijama kulture. Merila se svaka reč, da bi moglo da bude ispoštovano, a da bude bezbedno“, objasnio je Kon.

https://www.srbija.gov.rs/vest/483430/organizacija-kulturnih-desavanja-u-srbiji-od-24-avgusta.php

Čitavu konferenciju za novinare možete pogledati u snimku portala Telegraf.rs.