Kritika u glas hvali kako Amira peva Tomu i Silvanu!

16.07.2020

Pevačica sevdalinki i tradicionala Amira Medunjanin na svom novom, upravo objavljenom albumu „For Him And Her“ odvažila se da obradi odabrane pesme koje su izvodile istinske legende narodne muzike Silvana Armenulić i Toma Zdravković – i za to je zaslužila već nekoliko odličnih ocena kritike u regionu!

U svom prikazu „For Him And Her“, na kome su se našle, između ostalih, „Svirajte mi tiho, tiše“, „Ja nemam prava nikoga da volim“, „Čekaj me“, „Šta će mi život“, „Što je tužna tako ova noć“ i „Danka“, ugledni književnik Milenko Jergović za Jutarnji list kaže da je „u cjelini posvetivši album Tomi i Silvani, Amira otpjevala konačne verzije njihovih pjesama„.

Čudnovat je, vrlo dubok i intenzivan osjećaj slušati Amiru Medunjanin, kako uz velikog džez pijanista Bojana Zulfikarpašićai vrlo distingviranu i profinjenu ekipu muzičara izvodi pjesme Zdravkovića (1938-1991) i Armenulić (1939-1976), na kojima je već i sudbina njihovih autora ostavila intenzivan trag. Amira je velika pjevačica, ali ne samo po preciznosti i ljepoti svoga glasa, nego i po tome što ima tu neobjašnjivu moć – kakvu su, recimo, imali Johnny Cash, Marianne Faithfull i Marlene Dietrich – da u pjesmu upišu prethodnu njezinu povijest i da otpjevaju njezinu definitivnu verziju„, smatra Jergović.

Pišući za magazin „Etnoumlje“, portala World Music asocijacije Srbije, Ivana Ljubinković ističe da „zaista treba biti majstor(ica), pa pevati ‘klasike’ narodne muzike na ovaj način – sačuvati ih, a otmeno ih obogatiti i kroz lični senzibilitet probuditi duh čitave jedne epohe„.

Toma i Silvana, oživljeni kroz Amirin senzibilitet i vokalnu suptilnost, 2020. godine i nisu za kafanu, već upravo za intimno slušanje… U ovom nežnom omažu, Amira se u velikoj meri oslanja na originale. Po tome se i razlikuje od drugih muzičara koji su pevali Tomu Zdravkovića. Jer, ideja joj je bila da bude „narator”, kako je u jednom intervjuu rekla. Ali, njena filigranska naracija dodala je ovim pesmama novo dostojanstvo i eleganciju„, primećuje Ljubinković.

Na blogu mislitemojomglavom.blogspot.com, Ognjen Lopušina primećuje da je „sve odsvirano i otpevano sa baš puno pijeteta i ne mnogo muzikalnog egoa„, dok Slobodan Vujanović smatra da „For Him And Her’ nije persiflaža intenzivnih kafanskih emocija, niti gluma, ona je legitiman i uspeo pokušaj da se bolne emocije prožive donekle, a ne do kraja„. Obojica daju Amiri ocenu 8/10.

Čak i narodnoj muzici nesklon rokenrol kritičar Mirsad Mujkanović zvani Zli Hadžo na svom sajtu www.zlihadzoponovojase.wordpress.com pišući o „Svirajte mi tiho, tiše“ kaže da je „kao singl ovo savršeno“ i da je „količina emocija koja izvire iz Amirinog vokala neopisiva„.

Album „For Him And Her“ Amire Medunjanin u junu 2020. godine je objavio Croatia Records.