Kraljica fada večeras u Sava centru

02.12.2008

Mariza

Najpoznatija svetska pevačica fada Mariza pevaće večeras (20.30) u rasprodatom Sava centru u Beogradu, koji je prethodno punila 2005. i 2006. godine. Portugalku čeka i rasprodat koncert 3. decembra u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu (20.30).

„Kad govorimo o fadu, mi govorimo o srcu i duši, ali ne bismo smeli da zaboravimo ni glas. A glasom morate da jasno kažete kako se osećate, bez obzira na to koliko vam je to bolno. U tome je smisao ove moje muzike“, objašnjava Mariza.

Portugalka mozambičkog porekla, anđeoskog glasa i kratke platinaste kose, posle dve godine vraća se u Srbiju na svetskoj turneji povodom novog albuma „Terra“. Svaku dvoranu u kojoj peva Mariza nastoji da svede u intimnu atmosferu kafea ili taverne svog Lisabona.

„Moja zamisao koncerta je da privučem publiku bliže sebi, ‘smanjim’ dvoranu i od nje napravim malu tavernu. Hajde da se tu zabavimo i proslavimo to što smo zajedno. Jer sutrašnjica je neizvesna, a danas smo ovde, i proslavimo, onda, osećanja koja nas čine sličnima“, najavljuje Mariza.

Kako to zapravo izgleda na Marizinom koncertu opisuje novinarka beogradskog dnevnika Danas Mina Aksentijević:

„Briselski koncert, kome je potpisnica ovih redova prisustvovala, održan je 6. oktobra u prepunoj muzičkoj dvorani Bozar. Marizu treba apsolutno videti i čuti uživo, jedino je što može biti zaključak nakon tog nastupa! Njena muzika ostavlja bez daha, a njena harizmatična ličnost pleni slušaoca od početka do kraja svake pesme. Prvoklasni muzičari, koje Mariza nijednog momenta ne ostavlja u drugom planu, neponovljiva atmosfera, njen neposredni kontakt sa publikom i neverovatna jednostavnost, uprkos sofisticiranom izgledu i pokretima, ostavila je publiku u potpunoj ekstazi. Uz posebnu strast izvela je ‘Beijo de saudade’, koja joj je izuzetno draga i koju je toliko puta pevala Sezarija Evora, bosonoga pevačica sa Zelenortskih ostrva.

Kulminacija koncerta bio je momenat kada je Mariza pozvala dvojicu gitarista da zajedno izvedu jednu tradicionalnu pesmu sa juga Portugalije, bez mikrofona i pojačala, baš kao na ulicama Lisabona! Njen očaravajući glas i specifična energija koja zrači iz celog bića, ispunjavali su dvoranu Bozara tokom celog koncerta, a kada se posle tri bisa oprostila na portugalskom od publike, dobila je ogromni aplauz, kao nova kraljica fado muzike“.