Jinx najzad u Beogradu!!!

19.10.2009

Najistaknutiji regionalni predstavnici sofisticiranog i inteligentnog retro popa Jinx (Džinks) iz Zagreba 12. novembra konačno dolaze u Dom omladine za svoj prvi koncert u Beogradu! Već sledećeg dana 13. novembra Jinx nastupaju u klubu „Trema“ u Novom Sadu, gde su pre dve godine debitovali u Srbiji nastupom na festivalu Exit. Long Play će uskoro saopštiti cene ulaznica i način prodaje.

„Svugdje nastupamo u maksimalno mogućem sastavu i sa maksimalno mogućim angažmanom. Što se nas tiče tako će biti i u Domu omladine i u ‘Tremi’. TO GARANTIRAMO! Od našeg zadnjeg albuma ‘Na zapadu’ prošlo je više od dvije godine, pa su već i pjesme s tog albuma stare. Bez dileme na set listi će biti samo dobre stare stvari“, kaže gitarista Coco Moskito (Mosquito).

Mnogoljudni, šaroliki i nadasve duhoviti Jinxi, predvođeni pevačicom Yayom, vratili su se posle nekoliko godina pauze uspešnim albumom „Na zapadu“ (2007), kada su zaradili nominaciju za regionalnu MTV nagradu.

Jinx su osnovani 1993. godine u Zagrebu, a 1995. objavili su samostalno prvi album „Sextaszy“ na engleskom jeziku. Kao izuzetno koncertno aktivan bend po brojnim zagrebačkim klubovima, stiču kultni status koji dovodi do potpisivanja prvog diskografskog ugovora s Aquarius Records i drugog albuma, a prvog na maternjem jeziku, „Second hand“ (1997).

Prvi singl „Smijem se“ u roku mesec dana postaje hit u Hrvatskoj i bend postaje poznat široj javnosti, uskoro i u Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Jinx u Bukureštu sledeće godine dobijaju prestižnu nagradu za najbolji novi bend istočne Evrope koju dodjeljuje Radio France International.

Treći album „Pompei“ (1999) donosi hitove „Bye Bye Baby Bye“, „Na plaži“ i „Koliko suza za malo sna“. Početkom 2001. grupa bend odlazi u Dubrovnik gde u karantinu obavlja pripreme za predstojeći četvrti album „Avantura počinje“. To je međutim bio početak kraja, kasnije će se pokazati, ipak samo prve faze benda.

Dok je pesma „Tamo gdje je sve po mom“ harala top listama i na kraju zaslužila laskavo priznanje hita godine u Hrvatskoj bend se rapidno raspadao. U proleće 2002. godine Jinx više ne postoje.

„U međuvremenu se ljudi poudali, poženili, postali roditelji, pa podjetinjili i 2007. odlučili da bi ipak mogli ponovo zajedno raditi“, kratko objašnjava Coco.

Singl „Na čemu si ti?“ najavio je povratnički album „Na zapadu“ (2007 – Dallas Records), i bend kreće na turneju po svim većim gradovima Hrvatske i regiona, u okviru koje sviraju i na Exit-u. Zagrepčani su krajem prošle godine objavili prvi živi album u karijeri „Jinx Live“.

Osim Yaye (Jadranka Ivaniš) i Cocoa (Goran Muratović), bend trenutno čine klavijaturista Mister Gudi (Mr Goody), bubnjar Berko, basista Adam Matijašević i trubač Igor Pavlica.