Igor Vince nakon Arsenal Festa kreće na veliku amerićku turneju sa Femijem Kutijem

30.05.2016

Igor Vince

Muzičar Igor Vince nastupiće sa svojim Drum, Brass & Keys bendom 4. juna u Kulturnom centru „Grad“ u Beogradu i 23. juna na Arsenal Festu u Kragujevcu, a potom ide na veliku američku turneju sa afrobit legendom Femijem Kutijem!!!

„Nastup na Arsenalu dolazi u pravom trenutku. Prepun sam inspiracije. Dobiti tu čast da sviraš sa jednim od najvećih afričkih muzičara ikada, muzičkim velikanom svetskih razmera, je nešto magično. Euforiju koja me je obuzela ne mogu da sakrijem, i siguran sam da ću to preneti na publiku. Moj devetočlani bend je spreman, razigraćemo sve koji budu 23.juna sa nama u Kragujevcu. Pozivam sve ljubitelje dobrog gruva, soula, afrobita, regea, fanka i latino muzike da dođu, priredićemo im uživanje“, kaže Vince.

Kao što je san svakoga rokera da jednom izađe na binu kao član Rolling Stones-a, „ili bar da im razvlači kablove“, u oblasti svetske muzike i afrobita nema veće časti no deliti scenu sa sinom rodonačelnika toga zvuka, sa učiteljem i uzorom miliona fanova ritma i harmonije afrike, velikim Femijem Kutijem.

Tokom jula, publika u gradovima kao što su Portland, Čikago, Milvoki, Njujork, Mineapolis, Klivlend, Pitsburg i Vašington i mnogi drugi imaće priliku da kao jedinog perkusionistu „afričke institucije“, kakav je Kutijev prateći bend „The Positive Force“, čuje i vidi našeg muzičara Igora Vinsa (kako zvuči Vince za englesko govorno područje) , po prvi put belca, iako je to najmanje bitno.

Kada bi postojala zlatna medalja za kvalitet i kreativnost perkusioniste, onda je Igor upravo dobio, i to u disciplini koja je potekla sa tla i iz krvi drugog kontinenta.

„Femijev poziv za mene predstavlja ostvarenje mog najvećeg sna. Sama pomisao da je moguće biti tako široko i nerezervisano prihvaćen, privilegovan i počastvovan, naći se u jednom od najmoćnijih afričkih muzičkih timova predvođenim velikanom kao što je Femi Kuti, deluje nestvarno. Posebno mi je drago što baš to, što ću se ja naći na mestu perkusioniste, i to kao jedini belac u 15-članom Femijevom bendu, ruši predrasude o odnosu dve različite rase i socio-kulturološkim preprekama. Ja sam već imao sreću da sa njim delim binu, snimili smo i duet ‘Let’s Do It’, ali biti zvaničan član tog neprikosnovenog benda The Positive Force je ogromna čast. Kao uvod u američku turneju održaćemo tri koncerta u Velikoj Britaniji, Cardiff, Leeds i London – 9, 10. i 11. juna“, otkriva Vince.

Koliko je zajednička saradnja uhvatila korena, pokazuje i gostovanje Kutija u singlu „Let’s Do It“, naslovnoj pesmi Vinsovog albuma prvenca (2015). Ta duetska numera, koja govori o potrebi da prepoznamo svoje predrasude i da se borimo protiv njih, u potpunom je skladu sa snažnim angažmanom Femija Kutija u društveno-političkim temama kao i u borbi za ljudska prava, po kojima je slavni, četvorostuko „Grammy“ nominovani muzičar, i poznat svetskoj javnosti.

Igorov internacionalni devetočlani bend „Drum, Brass And Keys“ donosi atraktivnu visokoenergetsku mešavinu afrobita, soula, regea, fanka i latino muzike, a njihovi moćni ritmovi, strasne harmonije, i upečatljive duvačke linije (uz dve afro-kubanske igračice) nikog neće ostaviti ravnodušnim 4. juna u KC „Grad“, kao ni 23. maja na Garden Stage-u Arsenal Festa 06.