„Hitno potrebna pomoć našim festivalima“, apeluje poznati muzičar!

30.07.2020

Dok čekamo da se naši pop i rok muzičari u većem broju oglase i upozore na izuzetno tešku situaciju u kojoj se domaća muzička industrija nalazi usled pandemije Kovid-19, trenutno bar imamo za utehu poziv čuvenog Pitera Gebrijela (Peter Gabriel) Vladi Velike Britanije da pomogne tamošnjim  festivalima i živim događajima.

Podržavši kampanju #WeMakeEvents (više pojedinosti na https://www.plasa.org/we-make-events/), Gabrijel je upozorio da je hitno potrebna stvarna podrška zaposlenima u festivalskom i koncertnom poslu  od kojih su mnogi slobodnjaci, i sada osećaju veliki ekonomski pritisak.

„Glastonberi je otkazan i rečeno nam je da ni mi nećemo dobiti dozvolu za naš festival (WOMAD), pa smo morali da ga otkažemo. Milioni funti namenjeni ugovornim stranama morale su morale biti povučene. Na svakom od festivala neki od dobavljača i osoblja imaju iste priče – izgubili su prihod, izgubiće poslove, a mi smo ovisni o njihovim uslugama… Stvarno su teško pogođeni. Visokoj umetnosti je sada data neka podrška, ali ljudi iz festivala i živih događaja su zaboravljeni. Nadam se ne zadugo“, objašnjava Gebrijel.

Nekadašnji frontmen prog legendi Genesis, autor čuvenih solo hitova „Sledgehammer“, „Solsbury Hill“ i „Biko“, zapravo je poslao jednostavnu i univerzalnu poruku: “ Ako želimo da opstanu festivali i živi događaji – moramo ih podržati!“