Het trik Bajage i Instruktora u Sava centru

31.12.2009

Bajaga i Instruktori su u sredu uveče odsvirali u Beogradu treći, poslednji u nizu slavljeničkih koncerata povodom 25. rođendana benda u Sava centru, gde su spektakl uveličali gosti, stari članovi pevač Dejan Cukić i gitarista Nele Stamatović.

Tri večeri 28, 29. i 30. decembra Momčilo Bajagić i njegovi Instruktori svirali su pred ispunjenim Sava centrom, privukavši ukupno oko 10.000 euforičnih posetilaca i to usred prednovogodišnje gužve u haotičnom Beogradu, zaradivši usput (očekivano) sjajne prikaze u srpskim medijima!

Prve večeri spektakl Bajage i Instruktora uveličale su dame, Aleksandra Kovač sa nadahnutom obradom „Poljubi me“ i operska diva Jadranka Jovanović sa fascinantnim izvođenjem „Buđenja ranog proleća“.

Druge večeri sve je šokirao dolazak legende Zdravka Čolića da sa Instruktorima otpeva staru pesmu „Tvoje oči“, koju je onomad Bajaga napisao samo za njega.

Gosti treće večeri takođe su morali biti posebni – Cukić i Stamatović članovi čuvene postave Instruktora koja je punila velike dvorane u Jugoslaviji i dogurala sve do daleke Rusije (tada Sovjetskog Saveza).

Bajaga i Instruktori završne večeri svirali su skoro dva i po sata isporučivši razigranoj i raspevanoj publici tridesetak pesama iz svih delova četvrtvekovne karijere, od prvenca „Pozitivna geografija“ (1984) do poslednjeg albuma „Šou počinje u ponoć“ (2005).

Publika treće večeri imala je priliku da čuje klasik izostavljen prethodnih večeri – „442“! Kako neki rekoše u publici samo za tu je pesmu valjalo doći, a kamo li ne za sve ostalo.

Pred kraj koncerta na sceni Sava centra ukazala se energetska bomba u vidu rasplesanog i razgalamljenog (u najboljem smislu) Dejana Cukića, koji je upao skačući kao da ima 25 godina manje, taman za kraj „Marlene“. Njegov stari saborac Nele Stamatović pridružio mu se i Instruktorima posle 15 godina u „220“ i ubitačnoj izvedbi „Bam bam bam“. Istoriski trenutak.

Dva bisa kasnije jedinstvena, velika i neponovljiva rokenrol žurka jednog sjajnog benda završena je onako kako je završavano druženje sa Beograđanima prethodne dve večeri, uz jasnu i glasnu poruku – „Samo nam je ljubav potrebna“.

Kapa dole Bajagi, basisti Miroslavu Cvetkoviću-Cveletu, nezaboravnom Žiki Milenkoviću, klavijaturisti Saši Lokneru, bubnjaru sa već 15-godišnjim instruktorskim stažom Čedi Macuri, „mladim snagama“ oličenim u gitaristi Marku Nješiću, i svim ljudima koji su tri večeri podelili pozornicu sa Bajagom i Instruktorima, i onima koji su bili ispred nje.