Gitarista zasvirao sa svojim herojima Instruktorima

07.12.2009

Bajaga i Instruktori

Gitarista Marko Nježić nastupiće uz Bajagu i Instruktore prvi put pred beogradskom publikom na koncertima 28, 29 i 30. decembra u Sava centru, gde bend proslavlja 25 godina jedne od najuspešnijih karijera u istoriji domaće pop i rok muzike.

„Nikad pre u životu nisam imao tremu pred izlazak na scenu, pa ni sada. Tremu u mom slučaju zamenjuje izuzetno jaka želja da izađem pred beogradsku publiku, da se ja pokažem i dokažem, i da svi zajedno razvalimo!“, kaže Nježić.

Nekada član alternativnog sastava Vrooom, sa kojima je snimio albume „Torpedo“ (1999), „Ventilacija“ (2000) i „Evolucija“ (2004), Nježić je između ostalog bio snimatelj prvenca „Svaki dan ostaje isti“ (2007) benda Broken Strings, Block Out-ovog DVD-ija iz 2007. godine i naposletku ovogodišnjeg albuma „Drago mi je da smo se upoznali“ E-Playa.

Cenjeni gitarista u beogradskim muzičkim krugovima Nježić je počeo sarađivati sa Bajagom i Instruktorima pre godinu dana, a publika je njegovo umeće mogla čuti na pozornici sa Momčilom Bajagićem na brojnim koncertima slavljeničke turneje u SAD, Kanadi, Evropi i prostoru bivše Jugoslavije.

„Muziku doživljavam kao veliku radost, koja je u ovom slučaju još veća jer su Bajaga i Instruktori moji heroji iz mladosti! Stvarno mi je zadovoljstvo da sam sa njima. Mene uz tu muziku veže posebna emocija, skoro klinička… i mogu reći da sam sretan ko neki klinac..tako sve ovo doživljavam i proživljavam“, kaže Nježić.

Long Play: Da li je bilo teško savladati ovako obiman repertoar?

Nježić: „Nije, znam sve pesme, a neke imam u glavi 20 godina. Jedino mi je bilo malo teško kada sam skidao neka sola, jer sam želeo da budu uživo kao u originalu, onako kako su zvučala na pločama“.

Long Play: Imaš li možda neki omiljeni solo, pesmu ili trenutak u toku nastupa?

Nježić: „Pa, volim da se blesavim na sceni sa Žikom (Milenkovićem). Volim posebno „20 vek“ i „Dobro jutro džezeri“. Kad tu sviram solo nekako osećam da su to moji trenuci na koncertu. Bajaga i ja na koncertu sviramo dosta gitara i sve mi je super. To je taj zvuk koji pomera i obara, to je ta emocija, sjajno!“

Long Play: Pre godinu dana Bajagu i Instruktore je zadesila tragedija kada su izgubili jednog člana smrću gitariste Ljubiše Bube Opačića (1968-2008). Kako je došlo do tvoje saradnje sa bendom?

Nježić: „Nikola Vranjković je moj dobar drugar i tonac Bajage i Instruktora. Kada se pre godinu dana nije znalo ko će menjati Bubija i šta će dalje biti, Nikola me predložio, a neki od članova benda znali su me i ranije. Napravili smo dve-tri probe, jednu audiciju na brzaka i sve je leglo. Jednostavno, to je bilo to!“

Long Play: Bajaga reče da si ti u tim teškim trenucima za bend zapravo bio najbolje moguće rešenje, kao Bubin prijatelj.

Nježić: Jeste. Nisam neko ko je samo upao sa strane. Nekako je sve ostalo u krugu porodice, da tako kažem.

Long Play: Ti nisi punopravni član Instruktora već sarađuješ sa bendom. Kako vidiš nastavak te saradnje u budućnosti?

Nježić: „To je otvoreno pitanje za sada. Radimo zajedno, sve je u najboljem redu, ja sam zadovoljan i što je najvažnije oni su zadovoljni“.