Film u Beogradu 27. marta

26.02.2009

Jura Stublić i njegov Film, u osveženom i ponovo podmlađenom sastavu, vraćaju se 27. marta u bioskopsku salu Doma omladine da pored proverenih hitova ekskluzivno odsviraju neke pesme s početka karijere koje Beogračani odavno nisu imali prilike slušati.

„Biće neke pesme koje do sada nismo svirali u Beogradu. Ranije je bila zamjerka na naše koncerte da je ‘sve bilo ludilo i super dobra atmosfera, ali stalno sviraju iste pesme’. Recimo, biće sada ‘Mi smo pali s Marsa’ i neke uglavnom ranije pesme ‘Filma'“, najavljuje Stublić.

Na koncertu u Domu omladine (20:30) preovladavaće ipak najveći hitovi benda poput „Zamisli život“, „Boje su u nama“ ili možda „Pjevajmo do zore“, a Jura najavljuje da će biti „toplo, vruće i puno emocija“ kao i prilikom prvog koncerta „Filma“ u toj dvorani i u Beogradu, u januaru 1981. godine u okviru čuvene manifestacije „Pozdrav iz Zagreba“.

„Puno očekujem od novog susreta sa beogradskom publikom, baš kao i onda kada smo uspostavili izvrstan prvi kontakt. To su bili ‘Pozdravi iz Zagreba’ i puno je bendova sviralo ali nekako nas je beogradska publika dobro primila na prvu loptu. To je bila jedna ljubav koja je ostala do dan danas“, ističe Jura.

Nedavno, krajem prošle godine u zagrebačkom klubu Tvornica održan je jedinstven koncert na kome su ponovo zasvirali zajedno prvoborci jugoslovenskog novog talasa iz Zagreba i Ljubljane Film, Lačni Franc, Darko Rundek (eks Haustor)… kao i predstavnici Beograda Vlada Divljan (eks Idoli) i Električni orgazam.

„Bio sam dirnut! Moram priznati da sam se malo podnapio. Vidio sam stare prijatelje tako da sam bio preplavljen emocijama. Drago mi je da sam sreo (Srđana Gojkovića) Gileta, no njega sam već vidio ranije, ali nisam do tada (Zorana Radomirovića) Švabu iz Orgazma. Ponovo sam se vidio i sa Vladom, ali nisam očekivao da će doći sa Zdenkom Kolarom, bivšim basistom Idola! Tako da sam bio iznenađen. Bilo je jako veselo i imao sam poslije koncerta vremena za druženje. Pio sam stvarno vrhunsko vino poslije koncerta, pa su mi uskratili honorar pod navodom da sam bio ‘preveseo'“, priča Stublić.

Posle raspada ranog izdanja Filma sredinom 1980-ih godina, bend je nastavio da posluje pod firmom „Jura Stublić i Film“, a Jura je uveo običaj da stalno menja i podmlađuje postavu.

Stublićev Film ove godine dolazi u Beograd sa postavom podmlađenom za novog basistu Želimira Matića i klavijaturistu Igora Rabatića, uz članove sa nešto dužim stažom – gitaristom Bornom Šopom i bubnjarem Goranom Jelašom.

„Ekipa je opet podmlađena. To se zna: sviram sa mladim momcima, a ja sam stari mačak. Tako da ženski deo naše publike može biti zadovoljan, kako gospođe u godinama tako i devojke u pravim godinama za rokenrol, dakle oko dvadesete“, kaže pevač.

Long Play će uskoro objaviti cene karata i način prodaje.