Eva Braun sa starim hitovima na Danima piva

20.08.2009

Eva Braun

Bečejska Eva Braun nastupiće 28. avgusta na „Danima piva“ u Zrenjaninu sa jednočasovnim setom starih hitova, a njen pevač i gitarista Goran Vasović kaže da će ipak izostati nove pesme koje grupa trenutno snima za povratnički album predviđen da se pojavi na proleće iduće godine.

„Sviraćemo nekih petnaestak pesama, standardan repertor Eva Braun. Mislim da bi bilo malo nepošteno sa naše strane kad bismo sada svirali novi materijal koji publika ne zna. Za to će biti vremena kad se pojavi novi album. Za sada, standardni hitovi Eva Braun u sat vremena sabijeni“, kaže Vasović.

Nastup na 24. „Danima piva“ ipak neće biti samo još jedan u nizu za Evu Braun, pošto Vasović otkriva da za njega i bend svaka svirka u Zrenjaninu uvek predstavlja posebno zadovoljstvo. Ovaj put Eva Braun nastupa na centralnoj festivalskoj bini na Žitnom trgu u petak 28. avgusta iza 20:00, iste večeri kad besplatno za publiku sviraju i i Orthodox Celts i Zabranjeno pušenje.

„Nije kurtoazija, ali uz Beograd i Novi Sad, stvarno nam je nadraže da sviramo u Zrenjaninu. Zašto? Zato što mnogo ljudi tamo znam i zaista se osećam kako kod kuće u ta tri mesta. I u Bečeju, naravno. U Zrenjaninu poznajem mnogo ljudi, ne samo iz sveta muzike nego i privatno, tako da je meni Zrenjanin zaista sjajan grad“, ističe Vasović.

Eva Braun pojavila se u nevreme početkom devedesetih sa autentičnim remek-delom srpskog gitarskog popa, prvencem „Prisluškivanja“ (1992), niskom zvonkih pop bisera poput „Kuće lutaka“, „Jagodnjih polja“ ili „Već viđenog“.

Grupa je poziciju jedne od najboljih grupa trenutka u Srbiji i čak na čitavom prostoru bivše Jugoslavije zacementirala sledećim albumom „Pop Music“ (1995), sa kojeg su radio talasima suvereno vladali „Zmajevi“, „Sada ne znam gde sam“, „Sasvim običan dan“ ili „Bečej noću“.

Kako to obično biva, sa uspehom stignu i nesuglasice u grupu. Posle odlaska gitarista Milana Glavaškog i Pjera Dolinke, Vasović nastavlja da vodi Evu Braun za još dva uspešna albuma „Heartcore“ (1998) i „Everest“ (2001).

Kada su svi pomislili da je Eva Braun davno završena priča, pre par godina autorski trio Vasović-Glavaški-Dolinka prevazilazi nesuglasice, obnavlja grupu i prošle godine se oglašavaju kompilacijom starih snimaka „Off the Records“, sa jednom novom pesmom „Evergrin“.

Novi, povratnički album Eva Braun radi u studiju Do-re-mi u Novom Sadu sa svojim starim prijateljem i producentom Predragom Pejićem, sa kojim su radili prva dva albuma.

„Radeći sa Pećom vraćamo se korenima. Ne mogu reći u kojoj smo fazi snimanja, ali mogu reći da se snima. Ne mogu reći kada će album biti objavljen. Jedino što znam da neće biti pre proleća. Negde mart-april. Radni naziv još uvek je ‘Nesanica’, ali da li će ostati ne znam“, kaže Vasović.