Doživite Organizam u „Intergalaktičkom cirkusu“

06.08.2020

Eklektični bend Organizam pre dve godine objavio je album prvenac „Intergalaktički cirkus“ (Long Play), čije pesme vredi ponovo upoznati kao nesvakidašnji eksperiment različitih pravaca, pre svega rok muzike i progresivne svirke, uz široku upotrebu matrica i elektronike.

„Svaka pesma na albumu je planeta za sebe i na intimnom nivou prepoznajemo se u te dve reči. Ovaj bend jeste Intergalaktički Cirkus…. Cela Vaseljena je šaka prašine koju na okupu drže nedokučive, svete, vibracije. Svi smo isti i ćelije smo jednog velikog, univerzalnog Organizma“, objašnjavaju članovi Organizma.

Rok kritičar bane Lokner (Timemachinemusic) bio je ocenio da prvenac Organizma „nije izdanje koje se sluša samo jednom, pa se o njemu jednostavno izgradi sud, već jednostavno ‘traži’ i tera slušaoca da ponuđeni materijal čuje još koji put i pokuša da otkrije šta je to pisac imao da kaže“.

Devet zabeleženih pesama beogradskog Organizma su uglavnom dvosmislene pa ih ljudi često dožive sasvim drugačije od onoga što je bend hteo da kaže dok su nastajale, a to je na neki način i lepota umetnosti kojom se bave. Stoga, donosimo nekoliko pesama, uz kratka objašnjenja benda i vrlo promišljene spotove, preko kojih polagno možete krenuti da upoznajete prostranstva „Intergalaktičkog cirkusa“.

„Hjuman“ je angažovana, socijalna i antiestablišment priča, nastale na samim počecima benda.

„Đura“, takođe jedna od starijih stvari, je iščašena papazjanija reči i ritmova, u suštini, vesela ljubavna stvar.

„Kosmos“ je vrlo lična i emotivna kompozicija koja govori o neiscrpnoj moći ljubavi i energije koja nas povezuje.

„Okean“ je eksperimentalna i na trenutak autistična pesma, metafizičko-spiritualne tematike.

Pesma, simboličnog naziva „Sherpas“ govori o penjanu uz planinu života, o unutrašnjoj borbi i snazi potrebnoj da se prevaziđu prepreke i da se dođe do cilja a da pri tom duša ostane spokojna i srce zadovoljno.