Darko Rundek sutra na Sterijinom pozorju

01.06.2009

Predstava „Balade Petrice Kerempuha“ rediteljskog dvojca Darka Rundeka i Rade Šerbedžije biće izvedena sutra uveče 2. juna na pozorišnom festivalu „Sterijino pozorje“ u Novom Sadu.

Pozorište Ulysses sa Briona, odnosno Šerbedžija, Rundek, Vili Matula, Mladen Vasari, Maja Posavec i violinistkinja Cargo orkestra Isabel izvešće „Balade Petrice Kerempuha“ u utorak od 23.00 u novosadskom Pozorištu mladih. Scenograf i kostimograf predstave je Željko Zorica, dok je asistent redatelja Marin Lukanović.

Rundek je prošle godine u Hrvatskoj preko Menarta izdao album „Balade Petrice Kerempuha“ sa muzikom rađenom za predstavu zasnovanu na istoimenoj poeziji Miroslava Krleže, koju je Šerbedžijin teatar Ulysses pripremio za festival na Brionima 2007. godine. Koautor muzike je Isabel.

„‘Balade Petrice Kerempuha’ u principu nemaju veze s Cargom. Više sa BetWeen, projektom na kojem radim s Isabel koja je takoder sudjelovala u predstavi. Potpisujem većinu kompozicija na tekstove Krleše, koje je skrojio Šerbedžija s kim zajedno potpisujem i režiju. Ideju kako to zvuči možete dobiti ako odete na www.darko-rundek.com“, kaže Rundek.

Hrvatski pisac Krleša (1893-1981) je 1936. godine objavio „Balade Petrice Kerempuha“, na kajkavskom narečju pisanu poeziju u kojoj kroz centralni lik satiričnog barda Kerempuha govori o vekovnoj ljudskoj patnji, proganjanjima i socijalnoj nepravdi, viđenim očima siromašnog hrvatskog seljaka u Habsburškoj monarhiji.

Glumci i pevači na albumu „Balade Petrice Kerempuha“ su Šerbedžija, Posavec, Vasari, Matula i Damir Poljišak, dok su muzičari uz Rundeka koji svira gitaru i peva, violinistkinja Isabel, basista Peđa Gvozdić, tamburaš Ranko Purić i za darbukom (malim istočnjačkim bubnjem) bubnjar Cargo orkestra Đani Pervan.

„Sterijino pozorje“ održava se 54. put od 25. maja do 5. juna u Novom Sadu.