Dani piva uz Orkestar Marka i Bobana Markovića

27.08.2009

Dani piva

Norveški sastav Bengalo sa svojim viđenjem balkanskog etna predstaviće se večeras na Danima piva u Zrenjaninu gde će nastupiti i Kvazar, Panta Šiklja Nafta Band i glavne zvezde večeri Orkestar Marka i Bobana Markovića.

Zrenjaninski metalci Kvazar otvaraju svirke na Žitnom trgu od 20:00, a posle njih sledi lokalna legenda – banatski ideolog antiglobalizma i ljuti protivnik privatizacije, tvorac poetskog pravca udrilirizam, vozač viljuškara u bečerečkom farmaceutskom gigantu i samoproklamovana „poslednja uzdanica radničke klase SRJ“, maestro na tikvi nategači – Nenad Pantić, alijas Panta Šiklja Nafta. Lični prijatelj Ramba Amadeusa. Šta reći.

Program na Žitnom trgu se nastavlja u istom duhu jer posle Pante slede prve kvalifikacije u brzom ispijanju piva za subotnje finale.

Bend Bengalo zanimljiv je po tome što je iz Norveške a svira balkanski etno, i po šarolikoj postavi. Tu su Norvežani pevačica Anne Fossen, gitarista Christian Haug i basista Mattis Kleppen, harmonikaš Jovan Pavlović iz Srbije, švedski bubnjar Marcus Lewin i violinista Oluf Dimitri Roe (Grčka/Norveška).

„Bengalo na romskom znači divlji, lud, đavolski… dakle Zrenjaninci mogu očekivati dobru žurku! Nadam se da će im se svideti naša muzika, jer ne ličimo mnogo na bendove koji sviraju balkanski etno iz Srbije. Jednostavno naš zvuk je specifičan. Mogu očekivati novo iskustvo jer ne verujem da su bili na takvim koncertima ranije“, kaže vođa sastava Pavlović.

Konačno od 23:00 nastupaju zvezde večeri Orkestar Marka i Bobana Markovića, koji spada među najnagrađivanije i svetski najuspešnije srpske trubače.

Posetioce festivala, koji traje od 26. do 30. avgusta, očekuje zanimljiv program i na sceni „Sima Cacin“ i Panonskom dvorištu, Trg slobode: 20:00 Vinjete Sime Cacina, 20:15 VII Internacionalni folklorni festival „LALA“, Revijalni nastup ansambala „RAZZADORI“ Moskva, „TUCHLINSKIE SKRZATY“ – Sierakowice, Poljska, „PADUREANCA“ Deva, Rumunija, KUD „GIK BANAT – PIONIR“ Zrenjanin i od 22:30 Festival tamburaša „Prim za primom, festival za pivom“: Orkestar „Ego“.