Dalmatinska klapa obradila Rijeku snova

04.03.2009

Klapa Cambi

Splitska klapa Cambi svojim autentičnim višeglasnim pevanjem obradila je pesmu „Rijeka snova“ Nene Belana, uz pomoć člana Fiumens Olje Dešića.

„Kao najavu novih projekata klapa Cambi odabrala je za svoj singl ‘Rijeku snova’ Nene Belana, pesmu za koju slobodno možemo reći da je obeležila prošlu muzičku godinu. Odlična a cappella verzija delo je Belanovog dugogodišnjeg saradnika Dešića, koji se već i ranije dokazao doraslim u izvođenju vokalnih višeglasnih aranžmana“, saopštila je Croatia Records.

Zanimljivo je da je naslovna pesma albuma „Rijeka snova“ (2007) jedna od retkih koje nisu obojene tradicionalnim dalmatinskim specijalitetom – klapskim pevanjem.

Druga klapa – More, dala je svoj nemerljiv doprinos da sa albuma postanu hitovi „Galeb“, „Srce od leda“ i „Divojka sa juga“. Te pesme je publika nedavnog koncerta u Domu omladine Beograda prihvatila u ravni sa starim klasicima čavola (na iznenađenje samog Belana!).

Bivši vođa čavola Belan ističe da oseća da su dalmatinske klape prirodna pozadina njegovog muzičkog stvaralaštva pošto je „kako je to zgodno primetio jedan rok kritičar na neki način preuzeo ulogu domaćeg Briana Wilsona i Beach Boysa, zamjenjujući sunčanu Kaliforniju Dalmacijom“.

„Od samih sam početaka ostao veran tradiciji urbanog popa, unoseći u svakoj novoj etapi elemente modernog i aktuelnog, te snažno ističući svoje mediteranske korene, koji su obeležili moj autorski izraz. Sunce i more, mesec i zvezde, srećne i tužne ljubavi, luda mladost, zabava, prijateljstvo i napokon rodni kraj, ostali su večni motivi mojih pesama“, kaže Belan.