Četiri Zmaja sa „Četiri Prsta“

29.07.2020

Muzičar Nikola Pejaković Kolja komponovao je čak četiri pesme na stihove našeg velikog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja (1833-1904) za svoj aktuelni album „4 Prsta“ (Long Play 2018).

Pošto se uskoro (kraj avgusta) navršavavaju dve godine od izlaska Koljinog četvrtog albuma, red je da se prisetimo kako zvuči Koljino kompozitorsko i izvođačko viđenje Zmajevih stihova u „Ala je lep ovaj svet“, „Oj, duledu“, „Kad sam na svet ovaj pao (Đulići uveoci XLV)“ i „Sad je već velika“.


„Kupio sam, davno, sinu par slikovnica sa Zmajevim pesmama i shvatio sam da je on, bez obzira što ga zovu pesnikom za decu ili dečjim pesnikom, vrlo ozbiljan, tragičan i dubok, stihotvorac. Onda sam te slikovnice stavio na klavir i polako tražio melodije…“, objašnjava Kolja kako se odlučio da se okrene Zmajevim stihovima.


Album „4 Prsta“, je pozamašna zbirka od čak 19, u bluzu utemeljenih ali ipak žanrovski raznolikih, kompozicija, sa koga su izdvojeni singlovi i spotovi „Svake noći je isti mrak“ i „Život je san“, dok se istakla kao posebno slušana „Može malo sutra“.