Brod za lutke ide i u januaru

10.01.2009

Predstava „Brod za lutke“, za koju je Darko Rundek radio muziku, nalazi se na repertoaru novosadskog Srpskog narodnog pozorišta 12. i 16. januara, dok 22. januara gostuje u Narodnom pozorištu u Nišu.

Darko je komponovao muziku za surovu bajku o svetu odraslih spisateljice Milene Marković „Brod za lutke“, koju je u SNP-u 24. septembra premijerno postavila rediteljka Ana Tomović. Nakon premijere, Rundek više ne učestvuje u izvođenju muzike u predstavi, ali je zato u studiju snimio CD „Brod za lutke“, koji je promovisan u SNP-u 2. novembra.

Osim nekih horskih deonica, Rundekov glas se ne čuje na albumu pošto je pevanje, kao i u predstavi, povereno glumcima Jasni Đuričić, Draginji Voganjac, Milici Grujičić, Radoju Ćupiću, Nenadu Peđinaru i Radovanu Vujoviću.

Sa Rundekom koji svira gitaru, u studiju su se našli muzičari iz orkestra koji u SNP-ovoj predstavi uživo izvodi muziku – flautistkinja Ksenija Bašić, harmonikaš Lazar Novkov, kontrabasista Siniša Mazalica i bubnjar Lav Kovač. Producent albuma je Mare Vukmanović.

„Neki glumci završe kao režiseri, pa zašto ne bi onaj koji je prihvaćajući se kazališnog poziva učio režiju, našao u njemu svoje mjesto kao kazališni kompozitor“, kaže Darko za Long Play o svojoj muzici za „Brod za lutke“.

„U ‘Brodu za lutke’ songovi povezuju scene iz raznih perioda života glavne junakinje ozračene nekom od (poznatih) bajki koja ih učini opasno realnijima. Zato je, većinom, svrha muzike da opusti tu opasnost. Da ju songovi nekako  naslikaju bojama pomalo starinski ilustrirane knjige bajki. Ta je namjera bila jasna iz Milenine upute o sastavu benda: flauta, gitara, harmonika i bubnjevi, kojima smo dodali kontrabas. Skoro sve muzičke ideje su izašle za vrijeme prva dva pitanja. Nekom srećom su, čini mi se na prvi pogled asimetrični stihovi našli prirodnu formu pjevane pjesme“, objašnjava Rundek.