Bombaj štampa posle 25 godina ponovo u Beogradu!

04.06.2013

Bombaj štampa

Kultni sarajevski rokenrol sastav Bombaj štampa frontmena Branka Đurića – Đure posle 25 godina odsustva nastupiće u Beogradu 22. juna na koncertu Bajaga i Instruktori sa Prijateljima na prostoru Donjeg grada Kalemegdana.

„Jako nam je drago da ćemo ponovo svirati pred beogradskom publikom, pogotovo na takvom sjajnom mjestu i još u svojstvu Bajaginih prijatelja! Što se tiče Bombaj Štampe – biće Bam bam bam! – veselo i žestoko kao i uvijek“, poručuje Đurić.

Bombaj štampa pojavila se početkom osamdesetih u Sarajevu kao jedna od uzdanica novog primitivizma, a predvodili su je gitarista Nedim Babović i gitarista i pevač Branko Đurić, koji je kao glumac postao izuzetno popularan u Jugoslaviji tih godina zahvaljujući humorističkoj seriji „Top lista nadrealista“ i potom filmovima „Dom za vješanje“, „Kuduz“ i „Kako je propao rokenrol“.

Prvi studijski album „Bombaj štampa“ objavljen 1987. godine iznedrio je jugoslovenske hitove „Mrak i ja“, „Supermen“, „Mali motorin“ i posebno – „Često poželim da sve zaboravim“, u čijim se stihovima pominje i Bajaga.

„Sa Bajagom se poznajemo iz osamdesetih, a spominjanje ‘Momčila što pjeva bam bam bam neću ništa da znam’ u toj pjesmi je u stvari neki naš pozdrav Bajagi i cijeloj BG sceni iz tog vremena“, objašnjava Đurić.

Na turneji povodom prvenca, Bombaj štampa svirala je 1988. godine u Studentskom kulturnom centru, što će se ispostaviti kao poslednji solistički nastup sarajevskog benda u Beogradu. Bombaj štampa je još objavila i drugi album „Ja mnogo bolje letim sam“ (1990), ali su ratna dešavanja ubrzo zatim onemogućila dalje aktivnosti benda.

Nakon dugogodišnje pauze Nedim i Đuro ponovo okupljaju Bombaj štampu 2008. godine, i sa basistom Ernijem Mendiljom (Ernie Mendillo) i bubnjarem Draganom Bajićem objavljuju povratnički, treći album „Neka DJ odmah dole CJ“ (2010), sa koga su se izdvojile pesme „Nedim“ (obrada „Nadine“ Chuck Berrya) i „Vriska“.

„Đura je moj stari, dobri drugar i strašno mi je drago što će se Bombaj štampa vratiti u Beograd baš na našem koncertu. Nadam se da će izvesti ‘Nedima’, jer mi je to trenutno njihova omiljena pesma“, kaže Bajaga.

Kao promociju aktuelnog CD albuma „Daljina, dim i prašina“, Bajaga i Instruktori će prvog dana leta u subotu 22. juna na Donjem gradu kalemegdana održati veliki beogradski koncert, koji će imati karakter mini festivala, jer će uz njih nastupiti još tri benda. Imena ostala dva benda saopštićemo uskoro.

Ulaznice za veliki beogradski koncert „Bajaga i Instruktori sa Prijateljima“ koštaju samo 1.000 dinara, odnosno 1.500 za fan pit i 2.500 dinara za VIP tribina stajanje i 3.000 VIP tribina sedenje, preko mreže Eventim.