Bliži se kraju Bajagina slavljenička turneja…

25.05.2010

Bajaga i Instruktori

Bajaga i Instruktori polako su se približili kraju izuzetno uspešne slavljeničke turneje povodom 25 godina od početka rada, na kojoj će pretposlednji koncert biti 29. maja u dvorani „Križanke“ u Ljubljani.

„Često sviramo u Sloveniji i Ljubljani, ali na turneji povodom 25 godina od izlaska albuma ‘Pozitivna geografija’ svaki koncert ima posebnu draž. Svaka svirka imala je taj neki element slavljeničkog, a pogotovo što sada u ‘Križankama’ ulazimo u završnicu turneje“, kaže Momčilo Bajagić.

Bajaga i Instruktori su turneju počeli u proleće prošle godine u Severnoj Americi, a potom su održali brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, gde su tri puta punili beogradski Sava centar, dva puta zagrebačku Ciboninu dvoranu, dva puta skopsku Univerzalnu salu, Dom mladih u Sarajevu…

Ljubljana ima posebno značenje u karijeri beogradskog benda, pošto je upravo ovde početkom 1994. godine održan istorijski koncert, prvi pred publikom van tadašnje SR Jugoslavije od izbijanja ratova na prostoru bivše države.

U jeku rata u Bosni i Hercegovini i sankcija protiv Savezne Republike Jugoslavije, Bajagi i Instruktorima je uspelo, uprkos žestokim pritiscima i protivljenjima dela slovenačke javnosti i političkih krugova, da se vrate pred publiku u Sloveniji sjajnim, emocijama nabijenim koncertom u rasprodanom Tivoliju. Hrabar potez Instruktora koji su i u nevreme radili na jačanju pozitivne geografije.