Bajaga: Starčevo je povratak rokenrolu

24.06.2010

Bajaga i Instruktori nastupiće 26. juna u Starčevu kao glavne zvezde drugog festivala „Ex Yu Rock fest“ na stadionu fudbalskog kluba Borac, gde će svirati i Elvis Jr. Kurtović, Ortodoks Kelts (Orthodox Celts) i Let 3.

„Super je stvar da jedno malo mesto napravi svoj rok festival, naročito leti! Drago mi je da sviraju Let 3 sa kojima smo dobri, a znamo i Elvisa, tu su Kelti…Svirao sam ranije u Starčevu, znam da je to oduvek bio pravi rokerski kraj“, kaže Momčilo Bajagić.

Još dok je na prelazu sedamdesetih u osamdesete bio u Ribljoj Čorbi Bajaga se priseca kao neprocenjivog muzičkog brojnih svirki u Senti, Ašanji, Jabuci, Srpskoj Crnji, Ruskom Krsturu…

„Svako mesto u Vojvodini je imalo salu za svirke. Jedne godine nismo imali gažu na moru pa smo svirali 50 koncerata. Dođemo u neko malo mesto kombijem, nigde nikog, i pitamo prvog prolaznika ‘gde je Dom kulture’, a on kaže sad će mali na biciklu po predsednika omladine. Ovo što sad sviramo u Starčevu liči mi da se vraćaju malo takve stvari. Voleo bih da se u Vojvodini vrati taj rokenrol fazon. Ne moramo svirati 50, ali možemo bar 20 koncerata“, kaže Bajaga.

Na drugom „Ex-yu rock festu“ 26. juna u Starčevu kod Pančeva nastupiće Elvis Jr Kurtović, Orthodox Celts, Bajaga i Instruktori i Let 3. Ulaznica košta neverovatnih 100 (STOTINU) dinara!!! Prodajna mesta na kojim možete naći ulaznice za Ex-Yu Rock fest su u Pančevu Turistička organizacija Pančeva i u Starčevu u Mesnoj zajednici i Domu kulture.

Festival počinje od 18.00 nastupom lokalnih bendova, a u 20:00 na scenu stupaju sarajevsko-beogradski novoprimitivci Elvis Jr Kurtović, pevaća Gorana Petranovića-Rize.

Elvis J Kurtović priču iz Sarajeva, sa hitovima „Kad se babo vrati kući pijan“, „Da Bog da crk’o rokenrol“ i „Haile Selasije“, sada nastavlja nekrunisani kralj novoprimitivaca Rizo sa podmlađenim Elvis Jr Kurtović izdanjem. Jedno se iščekuje njihov novi album naslovljen „Koševo zove“!

U 21:30 sviraju srpski Irci Ortodoks Kelts koji u Starčevu dolaze direktno sa nastupa u Trstu dan ranije. Prethodno u martu Kelti su punili prostore Doma omladine Beograda, novosadske Treme, Zelenog zvona i niškog SKC-a. Sad će se Starčevom i okolinom oriti „Irish Rover“, „Rocky Road To Dublin“, „Drinking Song“…

Bajaga i Instruktori nastupaju od 23:00. Bend Momčila Bajagića na slavljeničkoj turneji povodom 25 godina rada svirao je u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci…a sada stiže i do Starčeva! Definitivno ovo neće biti „mali“ koncert za Bajagu i Instruktore, jer je prošle godine samo druge večeri festivala, Starčevo pohodilo oko 10.000 posetilaca!

Na kraju u 0:30 na pozornicu izlaze legendarni i provokativni Let 3 iz Rijeke. Bend čiji nastup uključuje turbo-folk pevača, golubove puštene iz divovskog falusa, pričljivog robota, ispaljivanje čepova iz zadnjica…Ko zna šta očekuje posetioce „Ex Yu Rock festa“? Izvesno je da Let 3 na koncertima dosta prostora posvećuju nedavno reizdanim legendarnim albumima, prvencu „Two Dogs Fuckin'“ (1989) i „El desperado“ (1991). Ne propustiti!

„Prevoz od Starčeva do Pančeva i Beograda i nazad, biće obezbeđen, a svi zainteresovani koji dolaze sopstvenim prevozom pozivaju se da što ranije dođu jer će plato ispred stadiona biti zatvoren za saobraćaj. Neće biti moguće unošenje hrane i pića, koje će po popularnim cenama biti obezbeđeno na stadionu. S obzirom da postoje pokrivene tribine za 3.000 mesta, koncert će biti održan i u slučaju kiše, a za ljubitelje fudbala obezbediće se i video-bim, pa će se emitovati i utakmica sa Svetskog prvenstva“, navode organizatori iz Mesne zajednice Starčevo.