Bajaga i Instruktori od Alkatraza do hotela Dženis Džoplin

29.05.2009

Bajaga i Instruktori

Bajaga i Instruktori okončali su uspešnu mini turneju po Severnoj Americi, gde su proslavljajući 25 godina rada, priuštili maratonske koncerte od skoro tri sata sa nekoliko bisova, šarolikoj publici u kojoj su osim ljudi sa prostora bivše Jugoslavije primećeni i poneki Amerikanci! Bilo je svega, od grudnjaka na bini, posete rokenrol znamenitostima do zanimljivih gostiju u publici.

„Ovo je bila možda najuspešnija od četiri ili pet turneja koliko smo do sada imali u SAD i Kanadi. Sve sale su bile baš dobre, a negde su bili super rok klubovi. Na svakom koncertu smo svirali preko dva sata, sa po tri ili četiri bisova! Pošto ne idemo tamo često bili smo u fazonu ‘ajde da svi budemo do kraja zadovoljni. Publika je svuda bila super i svima je bilo drago što smo svirali dosta pesama sa starih albuma“, kaže Bajaga.

Slavljeničku turneju povodom četvrt veka od izlaska prvog albuma „Pozitivna geografija“, Momčilo Bajagić i bend najpre počeli krajem marta uspešnim svirkama u nekoliko kanadskih gradova, a 15. maja su se vratili na severnoamerički kontinent za svirke uglavnom u velikim gradovima SAD, sa početkom u Bostonu.

Bajaga i Instruktori su 16. maja svirali u neobičnom prostoru – amfiteatru (The Great Hall) koledža Cooper Union na njujorškom Menhetnu, gde su držali govore budući američki predsednici Linkoln, Grant, Klivelend, Taft, Teodor Ruzvelt i nedavno Barak Obama!

Potom, Bajaga i Instruktori su prvi put u karijeri zasvirali u Montrealu i San Francisku.

Iz Montreala javila se Long Play-u Jasna Panić sa ocenom da je bend u klubu „Kola Note“ priredio „fenomenalan koncert“.

„Dovela sam moju prijateljicu Gail koja ne razume naš jezik, ali kaže da je muzika bila fantastična. Osećam se počastvovano što ste uopšte došli u Montreal. Imala sam utisak kao da mi je došao ceo Beograd sa sve Kalemegdanom“, piše Jasna.

Posle Montreala, San Francisko posebno ostaje u lepom sećanju Instruktora. Ne samo zato što su gitaristi Marko Nježić i Nikola Vranjković iskoristili priliku da pobegnu turistički do čuvenog Alkatraza.

„San Francisko nam je bio najupečatljiviji. Bio sam iznenađen koliko je lep grad i naravno iskoristio sam priliku da se provozam onim njihovim čuvenim tramvajima. Grad je prepun mesta bitnih za istoriju rokenrola od dvorane Filmore West do gomile mesta važnih za nastanak hipi pokreta“, priča Bajaga.

U moru dragih lica koje je bend ponovo video tokom boravka u SAD, Instruktore je posebno obradovalo što je koncertu u San Francisku u klubu „Broadway Studios“ prisustvao Gagi Mihajlović, domaćoj muzičkoj javnosti poznat kao osnivač uz Milana Mladenovića kultne Katarine II.

Režiser Goran Gajić, poznat po filmu „Kako je propao rokenrol“ i seriji „Vratiće se rode“, iskoristio je blizinu svoje kuće da skoči do koncerta Bajage i Instruktora u Key Club-u u Los Anđelesu. Ovde je beogradski bend sasvim slučajno imao još jedan susret sa istorijom rokenrola. Naime, Bajaga i Instruktori bili su odseli u hotelu Highland Garden, poznatom po tome što je ovde preminula rok heroina Dženis Džoplin 1970. godine (mesto se tada zvalo Landmark Hotel)!

Severnoameričku turneju Bajaga i Instruktori zaključili su u klubu „Martini Club Central“ u Čikagu 24. maja. Turneja naravno nije protekla bez zanimljvosti poput bačenog grudnjaka na jednom koncertu, a u publici je znalo biti i Afro-Amerikanaca, dok je u Čikagu bend slušalo dosta Poljaka, kojima je „Martini“ klub izgleda omiljeno stecište.

„U Čikagu je bilo dosta Poljaka. Posle koncerta su došli da nam čestitaju: ‘Nismo čuli za vas ranije, ali ste super bend'“, smeje se Bajaga.

Kako je sve to izgledalo u SAD i Kanadi možete videti u našoj Galeriji.

Slavljenička turneja Bajage i Instruktora nastavlja se u regionu koncertom u Mariboru 29. maja, a slede 27. juna Deronje, 4. jula Stara Pazova, 10. jula Rovinj, 11. jula nastup na mariborskom Lent festivalu i 29. avgusta u Novom Bečeju. Za drugu polovinu oktobra planiran je nastup u dvorani „Dražen Petrović“ u Zagrebu.