Babe zakuvale u punom Mikseru

02.04.2017

Kultne Babe u subotu uveče održale su posle više od 20 godina samostalan beogradski koncert u punom Mikseru, gde su pred preko 1.000 oduševljenih posetilaca tokom dva časa izvele najveće hitove, podsetile na neke nepravedno zapostavljene stvari i upoznale publiku sa par novih pesama.

Babe su odmah za početak “zakuvale” sa nedavno objavljenim singlom „Primabalerina“, koji je zaslužio veliku pažnju na netu i brojne pohvale proteklih dana, a ubrzo se čula i dve godine starija povratnička „Daj mu ga Lola“.

Vođa Baba, gitarista i pevač Žika Milenković, u duhu 1. aprila i predizborne ćutnje, poručio je „Hoću da budem predsednik Srbije“, zatim je sve prisutne odveo na „Ekskurziju“, da bi neočekivano već na početku koncerta stigao i stari veliki hit „Da te vidim golu“, dočekan grlenim pevanjem sjajne beogradske publike.

Specijalno za jednu Martinu, koja se na fejsu pohvalila kupljenom ulaznicom i izrazila muzičku želju, u set listi se našao i naslovni sentiš sa albuma „Slike sna i jave“ (1999). Najvernije „baboljupce“ obradovalo je što su mogli da čuju i pesme koje grupa, od ponovnog okupljanja 2013. godine, uglavnom ne izvodi na festivalskim nastupima, među kojima su bile „Bluz iz Srbije“ i “Nirvana“, dok se tonac koncerta Nikola Vranjković (koji je majstorski namestio odličan zvuk u ne preterano akustičnom prostoru Miksera) pridružio Babama na bini odsviravši gitaru u „Ćuretini“.

Dirljivo, Babe su usred koncerta pustile studijsku verziju “Mirka i Marine” dok se na video bimu pojavila slika njihovog prvog bubnjara Gorana Čavajde-Čavketa (1962-1997), podsetivši tako da se navršilo dvadeset godina od njegovog odlaska u legendu.

Udarački finiš koncerta započela je „Piksla od kristala“, sa uobičajenom Žikinom bolesničkom žalopojkom na kraju, da bi se nastavilo uz himnu devedesetih „Dizel“. “Stare” Babe – Žika, basista Dejan Škopelja-Škopi i gitarista Zoran Ilić Ilke – uz novopridošle Babe – bubnjara Gorana Ljuboju-Truta, drugog gitaristu, mlađanog Stefana Aćimovića i Škopijevu ćerku, klavijaturistkinju Lunu Škopelju – svirački su majstorski uživo rekonstruisali prvi hit singl Baba „Slaninu“.

Uz „Parodiju života“ poletele su iz publike, kao i svojevremeno u spotu, rolne toalet papira, a moćno izvedena „Noć bez sna“ pevala se iz svih grla. Kao po komandi, Mikserom su zabljesnuli mobilni telefoni i upaljači. Raspaljivačka, pankoidna izvedba hita „Ko me ter’o“ okončala je euforično, posle sat i pedeset minuta, zvanični deo koncerta.

Posle upornih pokliča „Bis! Bis“ bend se vratio da bi, u „Novogodišnjoj pesmi“ glavnu ulogu za mikrofonom preuzela klavijaturistkinja Luna Škopelja. Tek pošto su svi uskliknuli „Veseli smo mi“, svetla su se, pred ponoć, upalila.

Babama je bilo potrebno više od 20 godina da održe svoj koncert u Beogradu, a u subotu se u Mikseru pokazalo da su, pored onih koji su ih nekad voleli, Babe dobile i neku potpuno novu publiku, koja još nije ni bila rođena početkom devedesetih. Singl “Primabalerina” i ovaj koncert definitivno su pokazali da se Babama smeši svetla budućnost.