Legendarni britanski hard-rok bend Uriah Heep, jedan od najvećih svih vremena u tom žanru, održao je u beogradskom Sava centru, pred više od 2.000 zaljubljenika, sjajan koncert u sklopu turneje na kojoj promovišu 25. album “Living the Dream”.

Foto Nemanja Đorđević
Moćni veterani, predvođeni jednim od osnivača, gitaristom Mikom Boksom i raspoloženim pevačem Bernijem Šoom, pokazali su da, i posle skoro 50 godina postojanja benda, zvuče sveže i beskompromisno, pa je stominutna rokenrol grmljavina mnogima proletela.
U uvodnoj fazi koncerta akcenat je bio na novom izdanju, počev od pesme zaraznog refrena “Grazed by Heaven” koja otvara i album. “Return to Fantasy” predstavljala je, zapravo, povratak u 1975.
“Hvala što ste došli. Imamo novi album. Sviraćemo nešto sa tog izdanja, kao i klasike iz sedamdesetih i osamdesetih. Biće za svakog po nešto”, najavio je Šo pred naslovnu pesmu sa aktuelnog albuma. Sve snažniji aplauzi su odjekivali posle “Take Away My Soul”, “Knockin’ at My Door”, nežne “Waters Flowin”…

Foto Nemanja Đorđević
Čuvena “Gipsy” je predstavljala uvod u furioznu završnicu zvaničnog dela koncerta, a već je sama najava pesme izazvala pravu euforiju. Vrhunsko instrumentalno umeće članovi benda su možda najbolje prezentovali u višeminutnoj majstoriji “Look at Yourself” koja je obožavaoce ostavila bez daha i digla na noge. Fantastičan je to bio uvod za jedan od zaštitnih znakova benda “July Morning” i, od svih velikih hitova najveći – “Lady in Black”. Mikrofon je okrenut ka publici koja je horski pevala i, ubrzo, gromoglasnim ovacijama, pozvala bend na bis.

Foto Nemanja Đorđević
Ritam bubnjeva i aplauza stopili su se u moćan uvod za još jedan klasik, “Sunrise”, i onda je bilo jasno da se za sam kraj čuva “himna” – “Easy livin”. Pripadnici raznih generacija koji su decenijama odrastali uz “juraju” oduševljeni su napustili dvoranu, uz jedinstven utisak da su uživali u prvorazrednom rok spektaklu večitih majstora.
Naslovna fotografija Nemanja Đorđević