Izložba “Pod zvezdanim nebom – ĐAVOLI” Anamarije Vartabedijan

05.02.2019

Izlozba ilustracija i originalnih crtežа za animacije za koncerte Nena Belana i Fiumensa: 24 ilustracije velikog formata i 16 originalnih crteža. Jednodnevna postavka samo za publiku koncerta Neno Belan i Fiumens sviraju Đavole u Domu omladine Beograda!

Četvrtak, 14. februar 2019. od 20:00 do 24:00 – DOB//Hol ispred Amerikane

Kroz izložbu ovih ilustracija će se publici približiti animacije koje su sastavni vizuelni deo koncerta “Neno Belan i Fiumens sviraju Đavole”. Na izložbi će biti prikazani printovi digitalnih ilustracija nastalih od autorskih crteža i fotografija kao i originalni crteži nacrtani olovkom na papiru.

Pesme Đavola problematizuju večnu temu ljubavi. Animacije nastale za koncert, vizuelno i stilski se naslanjaju na likovno rešenje spota za pesmu Nena Belana i Fiumensa “Zvijezda moga sna” (2017, Dallas records) – režija i animacija – Anamarija Vartabedijan, i nastavljaju da preispituju temu ljubavi, susrete, rastanke, strahove, istrajnost i nadanja. Inspirisane su pesmama Đavola i podnebljem odakle oni a i Fiumensi potiču – u njima je vizuelni iskaz našao spoj mediterana i rokenrola. Likovni prikaz doživljaja pesama, osim jezikom univerzalnih simbola, oslikan je i stalno prisutnim temama u opusu autorke, a to su – portret i pejzaž. Motivi i simboli koji se vezuju za rokabili kulturu su neizostavno postali deo ovih likovnih rešenja.

ANAMARIJA VARTABEDIJAN je rođena 13. 06. 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu januara 1998. godine, gde je i magistrirala novembra 2001. godine. Zvanje Master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, 2014. godine. Od 2015. godine je doktorand na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (treća godina doktorskih akademskih studija). Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika u oblasti grafičkog dizajna.

 

Član je ULUPUDS-a i ULUS-a. Bila je član Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012-2018. godine. Priredila je četrdeset i dve samostalne izložbe slika, mozaika, rok fotografija i ilustracija u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi.

Aktivno se bavi koncertnom rok fotografijom od 2004. godine. Od 2005 – 2013. godine bila je urednik fotografije u nedeljnom rok i art internet magazinu – www.davidsubrock.com, a od 2014. godine je fotograf-saradnik za rubriku “Hit strane” Politikinog zabavnika. Knjiga “4. dopunjeno izdanje – Ex-Yu rock enciklopedija: 1960−2015”, Petra Janjatovića, ilustrovana je i njenim fotografijama.

Pokretač je projekta Rock momenti – izložbe koncertne rok fotografije realizovane osamnaest puta od 2007. godine do danas u muzejima, kulturnim centrima i galerijama u zemlji i regionu. Priredila je izložbu koncertnih rofografija “Jer je pjesma dio nas – mojih deset godina (Neno Belan i Fiumens)” 2017. godine u Mikser House u Beogradu i Galeriji Juraj Klović u Rijeci. Decembra 2017. organizovala je izložbu “50 godina koncernte rock fotografije u Srbiji” (25 fotografa, 100 fotografija). Bila je fotograf KUD Idijota od 2007. godine, a danas je fotograf muzičkih grupa: Neno Belan i Fiumens, Goblini, S.U.S. i PSI.

Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. godine do danas.

Značajnije samostalne izložbe:
2018. U potrazi za svetim znakom (doktorska izložba), Bibilioteka grada Beograda, Hovhannes Sharambeyan centre of Popular Creation, Yerevan, Armenia
2017. Mojih deset godina – Neno Belan & Fiumens, fotografije, Galerija Juraj Klović, Rijeka, Hrvatska; Mikser House, Beograd
2016. Na obroncima Ararata, slike i ilustracije, Etnografski muzej u Beogradu, Srbija
2015. Rok momenti, fotografije, Gradska galerija Požega; Kulturni centar Novog Sada
2015. Life, slike, pasteli i ilustracije (retrospektiva), Narodni muzej “Hovhannes Sharambeyan Centre of Popular Creation – Folk Art Museum” Jerevan, Jermenija
2014. Moje rokenrol nebo, ilustracije, knjiga i animacija, Aprilski susreti, Srećna galerija, SKC, Beograd, Srbija
2011. Slike iz života – My Life, slike, Galerija Singidunum, Beograd
2007. Rok momenti, fotografije, Monumenti, Pula, Hrvatska
2004. Armenia, Universitat Autonoma de Barcelona, Španija
2001. Put kroz predele (Magistarska izložba), mozaici i slike, Galerija FLU, Beograd
2001. Pejzaži, slike i pasteli, Pomorski Muzej, Kotor, Crna Gora
1995. People – Ljudi, trodimenzionalni portreti, Galerija Biblioteke grada Beograda