Zvonko Bogdan je doneo golubove pismonoše iz Belgije u Jugoslaviju!

09.11.2021

Foto Long Play

Priznati umetnik Zvonko Bogdan, koji će 6. i 15. decembra (20.00) koncertima u beogradskoj Kombank dvorani obeležiti 50 godina od prve autorske pesme „Hej, salaši na severu Bačke“, poznat je i po svojoj velikoj ljubavi prema konjima, ali i prema golubovima koja datira još iz perioda dečaštva, kad je imao 10 godina. A kada je, pre jedne decenije, prestao aktivno da se bavi konjičkim sportom, okrenuo se trkama golubova pismonoša i počeo da niže uspehe. Zvonko je dugogodišnji član Kluba odgajivača sportskih golubova pismonoša „Spartak“, i dobitnik brojnih priznanja na tom polju.

“Ključ uspeha je u dobroj selekciji, treningu, odgoju, smeštaju i kvalitetnoj hrani. Kombinacija svega toga određuje šampione. Kad sam bio mlad, opčinjavali su me konji i muzika, pa su golubovi više bili ukras mog domaćinstva. Moram da istaknem, međutim, da sam 1971. bio prvi Jugosloven koji je, sa crvenim pasošem, doneo iz Belgije golubove pismonoše. Uspeo sam da vidim svetske asove i golubarnike. Zahvaljujući kumu Franji Cirklu, primerci koje sam doneo iz Belgije bili su raspoređeni po čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Živeo sam daleko, ali sam se, svakog slobodnog dana, vraćao u Sombor i uživao u mirnoći i letu ptica, i u njihovoj predivnoj obavezi da se uvek drže kuće“, objašnjava Bogdan. 

Zvonko poredi: “Razlika između golubova pismonoša i trkačkih konja nije velika. Jedni lete, a drugi trče, ali, suština i kod jednih i kod drugih je da što pre stignu kući, i da budu što bolje plasirani, odnosno, prvi. I jedni i drugi su uspomena na vreme koje se više ponoviti neće“.

Ulaznice za koncerte Zvonka Bogdana 6. i 15. decembra koštaju 1.500, 1.900 i 2.200 dinara, a mogu se nabaviti putem “Tiketsa” i na blagajni Kombank dvorane.