Zvonko Bogdan dva puta u Kombank dvorani slavi 50 godina „Salaša“

15.10.2021

Kralj tamburaške muzike Zvonko Bogdan, posle četiri godine pauze, održaće dva beogradska koncerta, 6. i 15. decembra (20.00) u Kombank dvorani, uz ograničen broj posetilaca i neophodno nošenje maski. Bard panonske šansone će ovim nastupima obeležiti veliki jubilej – 50 godina od nastanka njegove prve autorske kompozicije koja je odavno postala evergrin – „Ej, salaši na severu Bačke“, 1971.

Zvonko Bogdan je poslednji u nizu tradicionalnih jesenjih beogradskih koncerata sa svojim tamburašima održao 2017. godine. Prestonička publika, koja pamti serije njegovih koncerata, može da očekuje da ponovo uživa uz decenijama nezaobilazne tamburaške klasike u njegovom repertoaru – „Govori se da me varaš“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Fijaker stari”, „Ne vredi plakati“, “U tom Somboru”, “Vratiće se rode”, “Ko te ima, taj te nema”…

Ulaznice za koncerte Zvonka Bogdana koštaju 1.500, 1.900 i 2.200 dinara, a mogu se nabaviti putem “Tiketsa” i na blagajni Kombank dvorane.

Kada je Zvonko napisao 1971. prvo tekst, pa muziku za „Ej, salaši na severu Bačke“, po oceni mnogih stručnjaka, počela je renesansa tamburaške muzike na ovim prostorima. U vreme nastanka ove pesme mnogi salaši su nestajali, a vrsni umetnik ih je svojom pesmom oživeo i zauvek sačuvao. Sedamdesetih, seća se on, sreo je svog kapelnika koji je pesmu pohvalio, i rekao mu da će da je peva i za 50 godina, što se ispostavilo kao pravo predskazanje.

O samom stvaranju pesme Zvonko Bogdan je rekao: „Nastala je u jednom autobusu kada sam se iz Beograda vraćao kući u Sombor gde su mi živeli roditelji. Inspiracija je bila u tom zimskom danu, u autobusu u kom se pušilo, i u kom je svirala glasna muzika”.

Mnogi su i dan danas u zabludi da su “Salaši” narodna pesma stara više od 100 godina.

“Kad sam je doneo u Radio Novi Sad i predložio orkestru da je snimimo, svi članovi su se čudili kako je moguće da do tada nisu čuli tu ‘dobru, staru narodnu pesmu”, uz osmeh priča Bogdan.