Trijumf Divljana i Kina u SKC-u!

08.06.2013

Vlada Divljan

Vlada Divljan i Ljetno kino big bend ispunili su obećanje i doneli, bar na tren, leto u Beograd 7. juna, sjajnim koncertom u punoj bašti Studentskog kulturnog centra, pred oko 1.300 raspevanih Beograđana koje ni tmurni oblaci ni povremena kiša nisu sprečili da se odlično zabave.

Velikom plesnom zabavom Vlada Divljan i Ljetno kino big bend, 7. juna u bašti SKC-a najavili su dolazak leta.

Ni u petak popodne, dok je još trajala tonska proba benda, zahvaljujući za početak juna prohladnom vremenu začinjenim tmurnim oblacima i na mahove kišom, i fudbalskoj utakmici Belgija-Srbija,  nije izgledalo da može uspeti večernji koncert Divljana i Kina, najavljivan kao svojevrsna rasplesana, letnja, mediteranska žurka.

Publika je uživala u legendarnim hitovima „Idola“, kao i u numerama koje je Divljan izvodio tokom samostalne karijere, ali obojene lepršavim mediteranskim zvukom.

Kiša je dosađivala samo na početku dok je trajala Rusija, a kad je bend stigao do Nebeske teme i nebo je prigodno zanemelo, što je omogućilo publici da konačno nesmetano uživa u „akustičnim“ verzijama klasika „Idola“ kakvi su Kenozoik, Plastika, Retko te viđam sa devojkama, Ona to zna.

Kino predvođeno starim Divljanovim drugom Maksom Juričićem za ukuleleom, unelo je novi, lepršaviji duh u stare hitove, istovremeno ih ritmički obogativši i nadogradivši zahvaljujući raznovrsnoj bateriji u kojoj su bili Buki Filipović sa stendap bubnjem, bitbokser Ante Prgin-Surka i Radislav Jovanov-Gonzo sa svojim udaraljkama.

I hitovi Divljanove samostalne karijere poput Patuljaka, Odnesi me i Sve laži sveta dobili su novo „kinematično“ ruho, posebno zahvaljujući rasviranom klarinetisti Vladetu Matuliću i harmonikašu Juri Novoseliću, ali i basisti Marinu Pelajiću i čelisti Stanetu Kovačiću.

Gošća koncerta bila je Bojana Vunturišević, sa čijim bendom „Svi na pod“ je Divljan pre par godina snimio pesmu Zvuk ulice.