Steve Vai i njegova Hydra grmeli MTS dvoranom

28.04.2023

Jedan od najvećih svetskih rok gitarista svih vremena Steve Vai održao je u punoj MTS dvorani, u organizaciji agencije Long Play, spektakularan koncert u sklopu promocije aktuelnog albuma „Inviolate“, vrativši se na impresivan način u Beograd posle 11 godina.

Velikan koji je, pre fokusiranja na instrumentalnu solo karijeru, sarađivao sa imenima kao što su Frank Zappa, David Lee Roth, Whitesnake, pokazao je, tokom dva sata i 20 minuta svirke, da je u 63. godini furiozno brz na gitari, a fantastičnu podršku mu pružaju bubnjar Jeremy Colson, basista Philip Bynoe i mlađani, u postavi sveži gitarista Dante Frisiello.

Sjajan uvod u veče za dugo sećanje napravila je kragujevačka pijanistkinja Mina Mijović koja se veoma uspešno upustila u projekat prilagođavanja Vaijevih kompozicija za klavirsko izvođenje.

A onda – magija.

Steve i ekipa su već prvim zvucima, pre pojavljivanja na sceni, izazvali eksploziju radosti, a gomila mobilnih telefona je „poletela“ u vazduh. Vai i ekipa su odmah krenuli putevima novog albuma („Avalancha“), ali je usledio brz povratak u 2001. godinu („Gaint Balls Of Gold“). Bilo da su u pitanju nove ili starije teme, publika je svaku od njih ispraćala dugim, gromoglasnim aplauzom. Vai se publici obratio tek posle 25 minuta gitarske grmljavine, istakavši: „Lepo je ponovo biti na turneji i slaviti život“.

Nizao je slavni muzičar brzometne instrumentalne vratolomije, ali su posebno dobro prihvaćene mirnije numere poput „Tender Surrender“ i „For the Love Of God“, koja je imala vokalni, operski uvod u izvođenju člana tehničke ekipe Stivovog benda, Danny G-ja. Vrhunac svakog koncerta na aktuelnoj turneji, pa i ovog beogradskog, beše uzbudljiva „Teeth of the Hydra“. Tu je predstavljen Vaijev izum u saradnji sa Ibanezom, proizvođačem s kojim sarađuje još od osamdesetih – gitara sa tri vrata. Nastao je pravi delirijum kad je Steve svoje prste počeo da prebacuje s jednog vrata na drugi, što je posetioce izmamilo da ustanu sa svojih sedišta.

Ceo koncert je predstavljao, zapravo, jedan dug rafal gitarskih pasaža, rifova, promena tempa. Steve Vai i njegova mlada ekipa koja celoj priči daje novu energiju priredili su dinamičan, uzbudljiv spektakl koji konstantno drži pažnju.

Velikan je svojim delom, ali i rečima, još jednom pokazao koliko ceni publiku, ne krijući oduševljenje reakcijom obožavalaca koji su ga ispratili stojećim ovacijama.