Sejo Sekson: Biće opet Jugo 45!

22.01.2009

Sejo Sexon

Frontmen Zabranjenog pušenja Sejo Sekson nije bio preterano ožalošćen vestima da je nedavno prestala proizvodnja Juga 45, jer smatra da će popularno Zastavino vozilo u budućnosti u nekom novom obliku opet jezditi putevima bivše Jugoslavije i ostatka sveta.

„Vjerujem da će se tamo 2015. godine pojaviti novi, moderni, napucani, sajber Jugo kao što se pojavio folcika, mini moris i fićo. Mislim da će se jednom neko sjetiti toga, i vjerujem da će se ponovo pojaviti Jugo, ovaj put redizajniran“, kaže Sekson za Long Play.

Zastava je u novembru posle 28 godina prestala sa proizvodnjom Juga, nakon 794.428 primeraka izašlih sa fabričke trake u Kragujevcu. Koliko je značenje mali Zastavin auto nekad imao za stanovnike bivše Jugoslavije (a i šire), najbolje se vidi u pesmi „Jugo 45“ Seje i Pušača sa albuma „Agent tajne sile“ (1999):

„Bilo je to dobro vrijeme,
Sve na kredit, sve za raju jarane,
U auto naspi čorbe, pa u Trst po farmerke.
Bilo je to dobro vrijeme,
te na izlet, te malo na more,
U kući puno smijeha.
U bašči jugo 45“.

„Ipak je Jugo jedan zaštitni znak i simbol ne samo kod nas nego i u Americi. Tamo ljudi koji ga imaju, jako ga čuvaju. Polako shvataju da će jednog dana biti cijenjeni oldtajmer“, smatra Sejo.

Zabranjeno pušenje namerava na proleće da se oglasi novim singlom „Modni guru“, najavom novog albuma koji se pod radnim imenom „Muzej revolucije“ treba pojaviti ove godine. Na proleće Seju i još neke članove benda očekuje izlazak projekta „Šadrvan kod“ (Shadrwan Code), gde su sa ženskim horom Zagrebačke džamije Arabeske obradili stare bosanske sevdalinke u elektro džez fazonu.