Savršeno završen Arsenal 09, po Kurt Vileu najfestival istočne Evrope!

23.06.2019

Arsenal Fest 09 završen je rano ujutro u nedelju nakon savršene letnje noći tokom koje je oko 10.000 posetilaca moglo da uživa u moćnom izdanju Partibrejkersa, posebnom ugođaju koji je stvorio Kurt Vile, razbijačkom setu Goblina i brojnim drugim zanimljivim nastupima.

Četvorodnevni festival u Kragujevcu bio je jači od nevremena u četvrtak, uspešno je prvi u Srbiji uveo trajne umesto jednokratnih plastičnih čaša, privukao je ukupno oko 32.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva, i zaradio je pohvalu Kurta Vile-a da je „Arsenal najbolji festival u čitavoj istočnoj Evropi i šire“!

Legendarni Partibrejkers prodrmali su u subotu Main Stage-e „Zemljotresom“ i „Lobotomijom“, „Put“ je zvučao moćno kao i „Hiljadu godina“, a čule su se između ostalih i „Ono što pokušavam sad“ i „Hipnotisana gomila“. Nakon „Kreni prema meni“ i uvek poetične „Hoću da znam“, frontmen Zoran Kostić Cane kratko je odjavio bend sa „Ljudi, to bi bilo sve. Ćao“.

Premijerni dolazak u Srbiju pokazao je da američki indie rock kantautor Kurt Vile i kod nas ima svoje odane fanove. Vile je svojim bendom The Violators stvorio poseban film na Main-u, rasploženim izvedbama svoje lagane, melanholične, a lepršave amerikane u „Mutinies“, „Cold Wind“, „Pretty Pimpin'“, „Wild Imagination“, „Boss“… Publika je burno odobravala, a Kurt uzvraćao sa „I love you“, „Thank you“.

Paklenu završnicu četvrte večeri na Main-u priredili su stari znanci Arsenala pankeri Goblini. Frontmen Branko Golubović Golub (koji je popodne u okviru Arsenalovog pratećeg programa promovisao knjigu „Izgužvane misli“) i ekipa krenuli su silovito sa „Dalekim putem“. Pred krcatim, raspevanim, uzavrelim „Kneževim Arsenalom“ Goblini su pržili „Lunu“, „U magnovenju“, „Ona misli da zna“… i naravno poručili „Ima nas!“

Garden Stage bio je prethodno pretesan da primi sve zainteresovane da čuju repera Vojka V i hitove „Znam čovika“, „Rođendan“ i „Kako to“, kao i Atheist Rap koji je, malo je reći u navijački vatrenoj atmosferi, proslavljao 30 godina postojanja. Garden je bio i mesto upoznavanja novih zanimljivh imena kakvi su Buč Kesidi, Dram, Vizelj, Bohemija i Lagana sreda (uz ovde ubačene Turiste i Nikom ništa na Main-u koji nisu svirali u četvrtak).

Kao i prošle godine festival je na Gardenu zatvorio sa prvim zracima sunca Balkan-soul muzičar Marko Louis, dok su Explosive Dj Stage završne večeri drmali b2b Hunckie, Speedy, Siniša Tamamović i Petar Dundov.

Arsenal Fest 09 pored toga što je doveo dugoočekivane legende metala Testament (basista Steve Di Giorgio na Instagramu: „Sjajan festival, opaka publika, dobra svirka“), premijerno je u Srbiju pored Vile-a doveo i Little Stevena i Red Fang.

Trajne čaše brendirane vizualom Arsenala pokazale su se kao pun pogodak, jer iza festivala nije ostalo tone bačene jednokratne plastike, a publika je većinom odlučila da ne uzme kauciju već da ih zadrži! Nije bilo incidenata, atmofera je bila – sjajna, a publika fantastična! Pogotovo kad je strpljivo čekala da u četvrtak nevreme prestane i odano dođe na svoj omiljeni festival. To cenimo bezgranično.

Novinarka Noizz-a Ana Kalaba primećuje: „Nekako su i izvođači i publika rasterećeni, jednostavno se prepuštaju atmosferi festivala koji se dešava na tom magičnom prostoru Kneževog arsenala. Ni u jednom momentu nema onih neprijatnih gužvi na prolazima ili šankovima zbog kojih vam presedne koncert. Nema tenzije, ljudi vam se osmehnu i kada ih slučajno nagazite… Arsenal se ne takmiči s tim festivalima ni po broju stejdževa ni po broju izvođača – on nudi uživanje u muzici na jednom drugačijem nivou“.