Rundekov CD Brod za lutke konačno u prodaji

03.04.2009

Darko Rundek

Album sa muzikom Darka Rundeka za predstavu „Brod za lutke“ konačno se ovih dana pojavio u prodaji u suvenirnici Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, po promotivnoj ceni od 200 dinara.

Rundek je muzički učestvovao u septembru samo u premijernom izvođenju mračne bajke o odrastanju spisateljice Milene Marković i rediteljke Ane Tomović. Muziku iz predstave Darko je snimio za CD „Brod za lutke“ koji je samo promovisan početkom novembra u SNP-u, ali se tada nije pojavio u prodaji. Sada konačno stiže pred slušaoce iako sa nekoliko meseci zakašnjenja.

„U ‘Brodu za lutke’ songovi povezuju scene iz raznih perioda života glavne junakinje osvetljene nekom od (poznatih) bajki koja ih učini opasno realnijima. Zato je, većinom, svrha muzike da opusti tu opasnost. Da ju songovi nekako naslikaju bojama pomalo starinski ilustrirane knjige bajki. Ta je namjera bila jasna iz Milenine upute o sastavu benda: flauta, gitara, harmonika i bubnjevi, kojima smo dodali kontrabas. Skoro sve muzičke ideje su izašle za vrijeme prva dva čitanja. Nekom srećom su, čini mi se na prvi pogled asimetrični stihovi našli prirodnu formu pjevane pjesme“, kaže Rundek.

Aranžmane za songove Rundek je razvijao u saradnji s pozorišnim orkestrom u junu, a doradjeni su u studiju ‘Matriks’ u Veterniku u oktobru prilikom snimanja albuma „Brod za lutke“.

U orkestru su bili flautistkinja Ksenija Bašić, harmonikaš Lazar Novkov, kontrabasista Siniša Mazalica i bubnjar Lav Kovaču. Glasove su dali udaljeni glumci-pevači Jasna Čurić, Draginja Voganjac, Milica Grujić, Radoje Šupić, Nenad Pešinar i Radovan Vujović. Producent albuma je Mare Vukmanović.