Rundek ponovo u Sava centru

11.09.2009

Predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada „Brod za lutke“, za koju je muziku radio Darko Rundek, biće izvedena 18. i 19. septembra u okviru 43. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (Bitef), u velikoj dvorani Sava centra.

Darko Rundek nastupiće u oba izvođenja „Broda za lutke“ u Sava centru. To će Rundeku biti prvi nastup u predstavi od premijere u septembru prošle godine u SNP-u, i povratak u Sava centar gde je u decembru održao sjajan koncert pre prepunom velikom dvoranom.

Mračna bajka o odrastanju „Brod za lutke“ spisateljice Milene Marković, u režiji Ane Tomović, na ovogodišnjem Sterijinog pozorju proglašena je najboljom predstavom, a Rundek je dobio nagradu za originalnu scensku muziku. SNP je u novembru objavio CD „Brod za lutke“, koji je Rundek snimio u studiju sa glumcima i muzičarima iz predstave.

„U ‘Brodu za lutke’ songovi povezuju scene iz raznih perioda života glavne junakinje ozračene nekom od (poznatih) bajki koja ih učini opasno realnijima. Zato je, većinom, svrha muzike da opusti tu opasnost. Da ju songovi nekako – naslikaju bojama pomalo starinski ilustrirane knjige bajki. To je namjera bila jasna iz Milenine upute o sastavu benda: flauta, gitara, harmonika i bubnjevi kojima smo dodali kontra bas. Skoro sve muzičke ideje su izašle za vrijeme prva dva čitanja. Nekom srećom su, čini mi se na prvi pogled asimetrični stihovi našli prirodnu formu pjevane pjesme“, kaže Rundek.