Rundek napunio Taš!

16.06.2017

Darko Rundek je u četvrtak uveče pred 10.000 posetilaca na rasprodatom stadionu Tašmajdan u Beogradu održao svoj najveći koncert u samostalnoj karijeri, i na impresivan način započeo regionalnu turneju „Apocalypso Now“.

Pokazalo se da je ispunjeni „Taš“ bio predivan ambijent za početak turneje kojom Rundek slavi 20 godina od prvog solo albuma „Apocalypso“. „Taš“ je bio pravi prostor za novookupljeni osmočlani prateći bend i za ovakav produkcijski zaokružen muzičko-scenski projekat, sa autorskim videom i svetlosnim efektima primerenim velikim scenama.

Nežni „Tranzit“ je odmah jasno pokazao da numere koje smo navikli da slušamo u intimnijem okruženju odlično korespondiraju sa publikom i u stadionskoj varijanti. Darko je dobio gromoglasan aplauz čim je stepenicama sišao na binu, a prilagođen tekst „Nisam znao da ću tako brzo biti opet u Beogradu“ ispraćen je uzvicima oduševljenja.

„Hvala što ste sa nama, da zajedno proslavimo ovaj jubilej“, publici se obratio odlično raspoloženi Rundek. 

Uprkos tome što su u uvodnoj fazi dominirale numere sporijeg ritma, svaku su ispratile snažne ovacije, a kad su na red došle „Ruke“, ceo Tašmajdan ih je vinuo u vazduh, uz refren iz svih grla. Posle „Senjora“, i „mini svjetske turneje“ („Kuba“, „Indijska“), šetnja kroz odabrano iz solo karijere nastavljena je sa „Za nas“, „Sanjam“, „Ima ih“, da bi uz tradicional „Ay Carmela“ i, ubrzo, „Ljubav se ne trži“ proključao ceo Taš.

Oni koji su predviđali da će „Apocalypso“, taj zauvek zacementirani „numero uno“ Rundekovih solo radova, zaključiti zvaničan deo koncerta – pogodili su. Moćan, zarazan, kao i uvek, uz eho Tašmajdana, dobio je dodatnu snagu i produženu verziju za nezaborav.

Prvi bis je obeležio „Makedo“, a na drugom, konačno, svoje su dočekali i oni koji su od početka koncerta željno očekivali repertoar Haustora. Dobili su ga, doduše, za početak u neočekivanoj varijanti („Disanje“). U pitanju je jedna od numera koje su planirane za peti, nikad objavljeni album Haustora – „Dovitljivi mali čudaci“, a ti snimci su konačno sad ugledali svetlost dana u boks setu obogaćenog izdanja „Apocalypso“.

Konačno, nadovezao se „Šejn“, za neopisivu emotivnu katarzu. Kraj je, posle dva i po sata usledio uz
romantični „Otok“ i simbolične stihove „…dižem sidro i odlazim…“.

Darko se zahvalio beogradskoj publici na podršci, kojoj je sa ponosom predstavio svoj bend: saksofonistkinju Ana Kovačić, trubača Igora Pavlicu, trombonistu Manua Ferraza, basistu Roka Crnića, perkusionistu Miru Manojlovića, bubnjara Janka Novoselića, i stare članove Rundek Cargo trija violinistkinju Isabel i multiinstrumentalistu Ducu Vranića.

U apokaliptično veče na Tašu bio nas je uveo Kralj Čačka čiji nastup je, sasvim srazmerno sve većoj popularnosti, izazivao, posle svake numere, sve jače ovacije, da bi čuveni „Deda Mraz koji je švorc“ bio ispraćen od dobrog dela publike koja je punila Tašmajdan.

Nova prilika da se čuje Darko Rundek je 23. juna na Arsenal Festu 07 u Kragujevcu, gde Kralj Čačka
dolazi 24. juna.