Rođendan Vlade Divljana 4 Maljčika slave sa „Rusijom“

10.05.2021

Klaviristi Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić pod imenom „4 Maljčika“ objavili su danas, 10. maja na rođendan Vlade Divljana, kao singl i spot instrumentalno viđenje čuvene pesme Idola „Rusija“, prožeto delom kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Sa Divljanovom autorskom pesmom „Rusija“, koja se pojavila na uticajnoj „Odbrani i poslednjim danima“ Idola (1982) i potom njegovoj samostalnoj „Odbrani i zaštiti“ (1996), 4 Maljčika najavljuju uskoro izlazak svog koncertnog albuma snimljenog jesenas u „Kolarcu“ u Beogradu, gde su izvodili spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953).

„Čitava ideja je pokrenuta ‘Rusijom’, sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva. Bilo je to na snimanju filma ‘Nebeska tema’ (2019) Mladena Matičevića… Zapravo se klavirski i ne razlikuje suviše od onoga što sam svirao u bendu kada smo je izvodili“, kaže Šandorov.

Spot „Rusija“ autora Bratislava Stevanovića najavljuje živi album 4 Maljčika, čiji su izdavači promoterska kuća Long Play i Društvo ljubitelja popularne kulture. 4 Maljčika su prethodno objavili spotove „Retko te viđam sa devojkama“ i „Dok dobuje kiša“.

Bliski prijatelj, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu „Tajni život A.P. Šandorova“ (1988), zatim član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, Šandorov je sa Divljanom odavno bio maštao o spoj dve muzike.

„Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Uz podršku Vlade sam magistrirao na ‘Trećem koncertu za klavir i orkestar’ i time se proslavio. Puno sam nastupao, sa velikim orkestrima i poznatim dirigentima. Taj ‘Treći koncert’ je veoma važan za ovu priču. Tako sam mnogo kasnije tokom snimanja filma ‘Nebeska tema’, imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu. Odmah sam shvatio koliko to dobro zvuči. Čim se završilo snimanje filma poželeo sam da ovu ideju podignem na mnogo viši nivo. Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo, da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo“, kaže Šandorov.

Konačno, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Šandorov je sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno predstavio spoj muzike Divljana i Prokofjeva, na dva koncerta iste večeri 30. oktobra 2020. godine u Kolarcu.