Promocija Greatest Hits Collection CD-a grupe U škripcu

11.09.2019

Promocija CD-a „Greatest Hits Collection“ grupe U škripcu, u izdanju Croatia Records, biće održana u petak 13. septembra od 13:00 u Jugotonovoj prodavnici, Nušićeva 27, u Beogradu.

U škripcu novotalasna grupa, čiji albumi danas imaju antologijski status dobila je nedavno svoje prvo kompilacijsko izdanje.

„Greatest Hits Collection” donosi dvadeset velikih hitova benda koji se s prvim albumom, rečima novinara i muzičkog kritičara Bojana Mušćeta, iz alternativnog miljea transformisao u pravu pop atrakciju. Prvenac „Godine ljubavi” objavljen je 1982. godine, a s pesmom „Kao u boji” pokazali su veličanstvenu zrelost iako još u osnovnom zamahu.

Godinu dana kasnije objavili su ključni album „O je!” koji je predstavljao i njihov zenit, ne samo u autorskom, nego i u izvedbenom i produkcijskom smislu. Pesme „Noć ča-ča-ča” i „Kockar” i danas se mogu nositi s produkcijskim standardima radijskih stanica i klubova, a hitovi „O je!” i „Siđi do reke” imaju status evergreena.

Izvrsno uklopljeni neoromantičarski trendovi još su više pridoneli uspehu banda. Ekstenzija ovog albuma, mini LP „Nove godine” objavljen iste godine imao je još komercijalniju notu, pa je hit „Koliko imaš godina” bendu osigurao status prvoklasne muzičke senzacije.

Početkom osamdesetih beogradska demo scena je buktala pa je nakon „Paket aranžmana” svetlo dana ugledala i sjajna kompilacija „Artistička radna akcija” s deset beogradskih novotalasnih bendova. U škripcu je s dve pesme, „Pamflex dom” i „Južno voće” naznačio svoj artistički potencijal. Uz vrstan i prepoznatljiv vokal Milana Delčića Delče i ingenioznost klavijaturiste i autora Zorana Vulovića , U škripcu je samo s dve pesme naznačio da se Beogradska alternativna scena neće zaustaviti na „Paket aranžmanu”. Svi njihovi albumi to su i potvrdili, a nakon četvrtog albuma „Budimo zajedno” objavljenog 1984. godine dolazi do promene članova u bendu.

Kasnije se band okupio s novim pevačem, u jednom trenutku vratio se i Delča, te su objavili album „Izgleda da mi smo sami” s kojeg se izdvojila naslovna pesma. Ono što su U škripcu napravili u svega četiri godine ljubavi, od 1981. do 1984., svakako im daje status jednoga od najvažnijih bendova na ovim prostorima. Nažalost, 2011. godine napustio nas je pevač Milan Delčić Delča pa je ovo izdanje, u sklopu kojeg se nalaze nikad do sada objavljene fotografije benda autorke i takođe kultne figure tog vremena Goranke Matić, posvećeno njegovom glasu i delu.