Premijera Rundekove pozorišne muzike

20.09.2008

Darko Rundek

Hrvatski muzičar Darko Rundek, kao autor muzike, učestvovaće u pretpremijeri 23. septembra i premijeri 24. septembra pozorišne predstave „Brod za lutke“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Vođa Cargo orkestra je napisao muziku za jedanaest songova iz drame Milene Marković koju režiserka Ana Tomović postavlja na sceni SNP-a „Pera Dobrinović“.

„Pjevaju ih glumci a prati ih petoročlani orkestar uživo na sceni. Orkestar se sastoji od flaute, gitare, harmonike, kontrabasa i bubnjeva, po gami donekle sliči Cargu. Stilski sam se dao voditi duhom tekstova i stilom predstave koju režira Ana Tomović. Režiserka mi je predložila suradnju, dramski tekst mi se činio izazovan, Milenu Marković sam upoznao prije nekoliko godina i zavolio njenu poeziju, to su bili dovoljni razlozi da prihvatim suradnju. Dolazim na pretpremijeru i premijeru da zajedno s bendom osvježim muziku koju smo postavili u junu a možda je učinimo još i boljom. Nakon toga predstava će nastaviti svoj život bez mene“, kaže Rundek za Long Play.

 

U novoj postavci drame, koju njena autorka Marković opisuje kao „krvave obredne inicijacije dece u svet odraslih“, trebalo bi da igraju Jasna Đuričić, Draginja Voganjac, Milica Grujičić, Radoje Čupić, Nenad Pečinar i Radovan Vujović.

Markovićeva je „Brod za lutke“ napisala kao mračnu bajku koju su pojeli ljudi, ratovi i sva ostala zla savremenog sveta, bez prinčeva na belom konju, sa ludim patuljcima, okrutnim medvedima i zastrašujućim klovnovima dovoljno realnim da budu bajkoviti i dovoljno bajkoviti da se u potpunosti vidi njihova zloba.

Drama je pre par godina bila postavljena u beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa muzikom koju je radio Rundekov kolega, alternativni muzičar Rambo Amadeus.

„Beogradsku izvedbu sa Rambovom muzikom nisam vidio, a koliko znam na kraju od nje nije mnogo ostalo“, kaže Rundek.