Predstava „Noć bogova“ je kao uzbudljiv film!

24.04.2015

Noć bogova

Predstava „Noć bogova“, koju će premijerno izvesti 27. aprila u Domu omladine Beograda Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić, „uzbudljiva je kao kad gledate neki dobar film“, smatra njen reditelj Marko Manojlović.

Na konferenciji za novinare danas u DOB-u povodom „Noći bogova“, čije su reprize 29. aprila, 7. maja i 18. maja, Manojlović je rekao da predstava naizvođenijeg savremenog hrvatskog autora Mire Gavrana publiku „tera da pogađa šta će se desiti na kraju“.

„Kroz tekst smo se igrali žanrovima. U jednom momentu stvarno to izgleda kako triler, pa kao komedija, pa farsa, a onda drama. Svaki dobar film, svaka dobra predstava u sebi ima više žanrova. U celoj stvari bitan je način igranja“, istakao je Ćetković.

Govoreći o Gavranovom dinamičnom komadu, priči o ljubavi, prijateljstvu i vladanju punoj neočekivanih obrta, Ćetković je ocenio da se može posmatrati delom i kao politička farsa ili čak tragedija, ali je predstava „u prvom redu jako istinita i životna“.

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismejavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

„Pisac je uspeo da napiše komad da deluje kao da je pisan danas. Odnos između ovih na vlasti i nas koji se bavimo kulturom i umetnošću ovde je jako izoštren. Predstava je prilika da vidimo troje moćnih ljudi kada privatno razgovaraju. Gledamo moćne u situaciji koja nije za javnost. To je osećaj gledanja kroz špijunku, kada se pogase kamere i ugase svetla“, rekao je Ilić.

Lutkić je naglasio da kroz „Noć bogova“ beogradska pozorišna publika dobija priliku da vidi „drugačiju vrsta teatra“, a da su njih trojica kroz Gavranov tekst dobili priliku da kažu šta misle „o kulturi, vremenu i trenutnoj situaciji u kojoj živimo“.

Pogledajte misle li glumci i reditelj da je sada pravi trenutak za kritiku vlasti?