Pozdrav Azri iz Beograda

15.09.2009

Azra

Ritam sekcija originalne postave kultne Azre, Boris Lajner (Leiner) za bubnjevima i Mišo Hrnjak na basu, pošto su se nedavno sastali prvi put posle 25 godina, zasviraće na jedinstvenom koncertu „Pozdrav Azri“, koji Long Play organizuje 15. oktobra u velikoj dvorani Doma omladine Beograda.

Povod za ovaj spektakularni koncert dve trećine originalne Azre je izuzetan – obeležavanje 30 godina od kako je bend Branimira Đonija Štulića objavio prvi singl „A šta da radim/Balkan“ (oktobar 1979), jedno od najznačajnijih i najuticajnijih izdanja jugoslovenskog rokenrola!

Iz (ne)opravdanih razloga već dugo odsutnog Đonija u Holandiji, na koncertu će (pokušati) zameniti ne manje intrigantna ličnost novog talasa – nekadašnji pevač Prljavog kazališta Davorin Bogović. Tu su i vrsni zagrebački muzičari Šan Jakopač, Miljan Bakić i Domagoj Vorberger.

„Tek sada vidim koliko je to bilo jako. Nismo ni bili svesni koliko je to bilo hipnotičko vreme. Sretan sam što sam to proživeo. Što sam bio deo svega toga. Vidim da novi klinci i dalje kupuju Azru i da se Đoni vrati, mislim da bi ponovno zasjeo na kraljevsko prijestolje koje ga čeka“, kaže Lajner.

Bubnjar koji se veštinom pokazao najbolje na Azrinom živom albumu „Ravno do dna“ (1982), a glasom na takvim klasikama kao što su „Lijepe žene prolaze kroz grad“, „Provedimo vikend zajedno“ ili „Ne prodajem nasmiješenog psa“, prvi megaušpesni koncert „Pozdrav Azri“ u Beogradu je priredio još 2001. godine u Klubu studenata tehnike.

Već sledeće jeseni u Zagrebu je u klubu „Tvornica“ upriličen koncert „Tribute to Azra“ pod nezvaničnim nazivom „Đoni, vrati se“ na kojem je Lajner, školovani vajar, izložio Štulićevu bistu. Na Đonijev komentar: „Leiner je taj koji je postavio onu bistu na pozornicu, jer bi on i htio da budem mrtav!“, bubnjar je odgovorio: „Mi pravimo kult njegove ličnosti, a ne želimo ga pokopati“.

Konačno, u decembru 2007. godine na još jednom od koncerata „Pozdrav Azri“ neočekivano Lajneru se na pozornici zagrebačkog kluba „Boogaloo“ pridružio basista Mišo Hrnjak, koji je poslednji put svirao sa njim i Štulićem još 1982. godine na „Filigranskim pločnicima“, da bi se potom povukao iz muzike, pridružio Jehovinim svedocima i otišao u inostranstvo.

Koliko je ostalo od stare Azre u prstima Hrnjaka, i njegovog saborca Lajnera? Dovoljno je reći da je publika u zagrebačkom klubu „Boogaloo“ zdušno skandirala „Mišo, Mišo, Mišo…“, baš kao onomad na početku „Ravno do dna“…

Long Play će uskoro saopštiti cene i način prodaje ulaznica za koncert „Pozdrav Azri“ koji će biti održan 15. oktobra u velikoj dvorani Doma omladine Beograda.