Pekinška patka snima novi singl i album!!!

04.05.2010

Pekinška patka

Članovi legendarne Pekinške patke održali su danas odlično posećenu konferenciju za novinare na kojoj su najavili povratnički koncert posle skoro 30 godina u Beogradu 21. maja u bašti Studentskog kulturnog centra, kao i zagrebački 22. maja u klubu Boogaloo.

U prigodnoj atmosferi kineskog restorana „Makao“ u Beogradu, pevač Nebojša Čonkić-Čonta, bubnjar Laslo Pihler-Cila (Shital Puri), basista Marinko Vukmanović-Mare i gitarista Zoran Bulatović-Bale, iznenadili su novinare najavom skorašnjeg izlaska novog singla i na proleće iduće godine novog albuma!!!!

No krenimo redom…

Na početku konferencije novinarima su se obratila neobična „postava“ Pekinške patke. Četiri gospodina sakrivena iza tamnih naočala.

Ulogu Čonte dobio je ugledni i uticajni muzički novinar i poslenik Peca Popović koji se prisetio da je pevača Patke upoznao u decembru 1978. godine u Novom Sadu, gde se održavao „Boom“ festival.

Peca: Bogica me upoznao i rekao ‘evo ovaj mladi čovek ima orkestar koji se zove Pekinška patka i da li mogu da otvore „Boom“ festival?’ Pitao sam koliko pesma znaju, a on mi je rekao dve! Rekoh ‘ako želite da nastupite morate znati pet, je li možete to da navete do popodne?’ Rekao mi je ‘Pokušaćemo’. Kasnije iza bine vidim čoveka i pita me ‘Možemo li da sviramo?’ Koliko pesma znate? Kaže pet! ‘Izvolite’. Kasnije se ispostavilo da Pekinška patka može da bude bolja od Pistolsa, što ste nedavno videli na Petrovaradinskoj tvrđavi (na festivalu Exit 2008. godine). To je dokaz da to što su navete bali za jedno prepodne funkcioniše 35 godina!

Legendarni muzički urednik radija Studio B Sloba Konjović, u ulozi Baleta, prisetio se kako je kao producent radio singlove i oba Patkina albuma „Plitka poezija“ (1980) i „Strah od monotonije“ (1981).

Sloba: „Strah od monotonije“ je dobro smišljen naziv albuma, a ustvari to je bio strah od promene. Svi imamo usađen dubok strah od promene. Prvi put kad sam čuo Patku 1979. godine pomislio sam Bože ovi imaju još više frustracija i strahova nego mi ovde, ajde da im pomognemo. Bilo mi je drago što sam upoznao te ljude, jer sam ispod surove pank ljušture video da su to momci koje vredi upoznati. Posle 30 godina drago mi je što se možda smeši neki budući zajednički projekat.

Dugogodišnji poslenik beogradskog SKC-a Moma Rajin, u ulozi Mareta, podsetio je prisutne da je na davnom koncertu legendarnih Sex Pistols u Mančesteru bilo 46 ljudi, od kojih je 45 odlučilo da osnuje svoje bendove.

Moma: Kad je Patka prvi put zasvirala u SKC-u u proleće 1979. godine bilo je 150-200 ljudi. Među desetinama klinaca na tom koncertu mnogi su te večeri odlučili da naprave bend. Pekinška patka je prodrmala ušmalu atmosferu u Jugoslaviji, rok scenu je razbila u paramparčad, unevši ogromnu dozu energije i vrativši zabavu na podijum.

Autor „NS ROCKOPEDIJA“ Bogica Mijatović, kao Cila, podsetio je da će Beograd između 21. maja i 9. juna ugostiti „dva Boga“. Naime u junu dolazi legendanri gitarista Erik Klepton (Eric Clapton) za koga je još davnih šezdesetih važila parola „Klepton je Bog!“

Bogica: A ‘“Čonta je Bog!’ je bio grafit u svakom delu Novog Sada! Singl „Bila je tako lijepa“ mi je najdraža ploča, od oba albuma i singlova Patke! To je najbolje odsviran i produciran singl Pekinške patke i poslednji iz prve faze kad su svirali klasični pank. Tom pločom su uspeli da šokiraju i one ravnodušne za karijeru Patke, generacije koje su uživale u pesmama Dragana Stojnića.

Pred novinare potom izlazi druga postava Pekinške patke.

Čonta: Poslednji put kad smo svirali je bio juni 1981. godine pred moj odlazak u vojsku, Titovu JNA. Svirali smo u ovoj postavi, nas četvorica, na Kalemegdanu. Koncert je ostao zapamćen kao svojevrstan doživljaj. Prvi deo je bila kompletna „Monotonija“, drugi deo izabrani materijal sa „Poezije“…Sa tim koncertom smo otišli u istoriju…sad se iz istorije vraćamo.

Mare: Nisu bili nikakvi trudovi, nikakav plan da se okupimo. Čonta je do mene svratio za Novu godinu. Popričali smo, malo slušali muziku i zaključili da je ove godine 30 godina od singla „Bila je tako lijepa“. Rekli smo ajde da se nađemo da to zalijemo da nam bude lepo. Onda smo se našli kod mene u studiju i rekli ajde da snimimo nešto novo, jer nam se svira nešto novo. Tih dana sam pričao sa Zoranom Vulovićem-Vuletom iz Long pleja, koji je predložio koncert. Kad smo zakazali Beograd, onda su se javili iz Zagreba i zvali nas.

Čonta je potom podsetio da održavanje konferencije za novinare 4. maja ima simboliku, pošto se radi o godišnjici Titove smrti, a prvi album Patke „Plitka poezija“ je stajao u Jugotonu neobjavljen „godinu dan, jer je Tito imao amputaciju“.

Bale: Kako danas zvuči patka? Imali smo pet-šest-sedam-osam proba. Još stavljamo sve u red, naštimavamo se, postavljamo sve na noge, ali već vuče gde treba. Ne želimo da zvučimo kao ‘još su živi mrdaju’, već moramo biti kao novi bend koji se tek probija.

Cila: Ima puno stvari da se radi (u prostoriji za vežbanje), popravili smo vrata i prozore, krov prokišnjava, ima puno posla…

Čonta: U Bašti SKC-a sviramo 21. maja, u Zagrebu u klubu Boogaloo 22. maja, i za jul i avgust ima još nekoliko koncerata koje ne mogu da objavim, jer nije još sve definitivno…A spremamo i novi materijal!

Mare: Singl će izaći u prvoj nedelji jula, a posle će ga Long plej distribuirati na netipičan način, kao ulaznicu za naše buduće koncerte.

Čonta: Imamo ga već spremnog, doradiće se u junu, a izaći u julu. Prvi hit sa tog singla je pesma iz jednog Almodovarovog filma. Neću da kažem kog. Pevam na španskom. To je najzahtevniji vokalni doživljaj koji sam do sada imao. Videćete. Jako prijatno iznenađenje. Druga je na srpskom. Lepa pank stvar. Svi poštovaoci singla „Bila je tako lijepa“ biće više nego zadovoljni.

Bale: Spot se ne planira. Publika koja dolazi na te koncert neka snimi na telefone i mi ćemo na našem sajtu da stavimo mogućnost aplouda svih snimaka i onda ćemo da vidimo da li će biti video jedne stvari ili ceo koncert.

Cila je predstavio pločicu koja je stajala na stolu kao „Bioprotektor“ „koji štiti od svih štetnih zračenja na svim koncertima“.

Čonta: Kako mi mladi možemo da držimo jedan koncert? Pa odgovor je „Bioprotektor“! I dalje skačemo čak i na probama. Patka nije samo muzika, to je i malo gimnastike na bini. Očekujemo i od publike da skače zajedno sa nama. Trudićemo se da pružimo pošteno kao nekad.

Mare: A iduće godine na proleće stiže album obrada iz šezdesetih sa pesmama sa festivala Opatija, Beogradsko proleće, izbora za Evroviziju… Osam pesama. Novi album Pekinške patke!

Novinare je zanimalo da li će Patka zvučati kao novi, mladi bend pank ili nešto drugo?

Bale: U ovom momentu se naštimavamo da staro zvuči kako treba, a novo će biti dada pank. Danas sam smislio, ali to je to! Sve može, važno je zadržati pank energiju, a svirka kako će da bude…znam da će se to desiti. Dada pank je novi pravac. Izmislio sam ga danas.

Čonta: Poslaćemo Pedru (Almodovaru) taj singl za uspomenu i nadamo se da će nas pozvati da sviramo negde u Španiji.

Novinare je još zanimalo i kako će repertoarski izgledati koncert u Beogradu.

Čonta: Biće sve što publika očekuje. Biće najbolje pesme sa „Poezije“, jedna-dve sa „Monotonije“ i naravno „Bila je tako lijepa“ i ove dve stvari…možda još neko iznenađenje ako budemo stigli da uvežbamo. Sad mi se čini da sviramo to bolje nego ikad.

Da li će Patka svirati u rodnom Novom Sadu?

Mare: To pitanje je otvoreno. Hteli smo Novi Sad za Novu godinu, pa za 9. maj…sada ćemo da čekamo da nas neko pozove. Hoćemo naravno, naš je Novi Sad, ali ćemo da sačekamo.

Ulaznica za koncert 21. maja u bašti SKC-a može se kupiti po ceni od 1.000 dinara na blagajni SKC-a i Doma omladine i na prodajnim mestima Tiketservisa (www.tiketservis.com).