Pekinška patka se vraća u Beograd!

26.04.2010

Pekinška patka

Legenda jugoslovenskog i srpskog panka – grupa Pekinška patka, okupiće se ponovo kako bi 21. maja koncertom u bašti Studentskog kulturnog centra Beograda proslavili tri decenije od izlaska kultnog singla „Bila je tako lijepa“!

Patka se vraća u Beograd, gde je pre skoro 30 godina, na Kalemegdanskoj terasi, u istoj postavi, održala svoj oproštajni koncert pred raspad 1981. godine i odlazak u vojsku frontmena Nebojše Čonkića-Čonte.

Povratnički koncert u Beogradu, sviraće Čonta, bubnjar Laslo Pihler-Cila (Shital Puri), basista Marinko Vukmanović-Mare i gitarista Zoran Bulatović-Bale. Ta postava snimila je singl „Bila je tako lijepa/Buba rumba“ (1980) kao i kultni album „Strah od monotonije“ (1981).

„Za Novu godinu Čonta je svratio do mene… i pričali smo, slušali NME radio, i zaključili kako će uskoro biti 30 godina od kada smo snimili ‘Bila je tako lijepa’… Malo po malo, i pao je dogovor da ove godine, ako to bude moguće i ako se svi sretnemo u Novom Sadu – u to ime nazdravimo. Nazvao sam Baleta i on mi je potvrdio da dolazi, I posle toga klupko se samo rasplelo“, objašnjava Mare Vukmanović, poznat i kao producent poslednjih izdanja Darka Rundeka i koproducent Borisa Kovača.

Long play će uskoro saopštiti cene ulaznica i način prodaje.

Nadahnut talasom engleskog panka, srednjoškolski profesor elektrotehnike Čonkić osnovao je u jesen 1978. godine u Novom Sadu Pekinšku patku, kao jednu od prvih jugoslovenskih pank grupa.

„Mi smo prva značajna pojava u jugoslovenskoj muzici od Marka Novoselića i Ive Robića“, govorio je tada Čonta.

Patka je ubrzo 1980. godine snimila dinamični i eksplozivni prvenac „Plitka poezija“ (Ta postava Pekinške patke bila se okupila za odličan nastup 2008. godine na festivalu Exit).

Krajem iste 1980. godine, u novoj postavi (Čonta/Cila/Mare/Bale), Patka snima treći singl, još jedan istinski klasik jugo panka „Bila je tako lijepa“. U pitanju je zapravo obrada Alena Barijea (Alain Barriere) „Elle etait si jolie“, koji je prvo prepevao čuveni Dragan Stojnić (kasnije po uzoru na Patku to je učinilo i zagrebačko Hladno pivo).

„Mislim da se u početku Stojniću nimalo nije svidela naša verzija, ali da je kasnije shvatio da je njena popularnost, na neki bizaran način i njemu koristila“, kaže Mare Vukmanović.