Moćan kraj Arsenala 12 uz još jedno rasprodato veče!

03.07.2022

Sinoć završeni Arsenal Fest 12 u prostoru Kneževog Arsenala u Kragujevcu biće zlatnim slovima upisan u istoriju ovog festivala. Odmah posle prve rasprodate večeri ikada, u petak, sutradan je usledilo još jedno, a ulaznica je ponestalo već oko 22 h!

Još pre 21 čas, prostor ispred Main Stagea je, u očekivanju Ane Đurić Konstrakte, bio skoro ispunjen. Umetnica je u pedesetominutnom nastupu, prvom u Srbiji u ovoj varijanti, uz osoben audio koncept i fantastičnu video podršku, predstavila nizom uspešne solo singlove, uz dodatak iz repertoara „Zemlje gruva“ – sada, praktično, njenog pratećeg benda. Posle uvodnog „Nobla“ nizala je „Žvake“, „Mekano“, „Plodne dane“, pozdravljajući „Šumadince i Šumadinke, omladince i omladinke“. Ka bini je poleteo grudnjak, što već postaje tradicionalno na njenim nastupima. Evrovizijska „In Corpore Sano“, sačuvana za sam kraj, donela je eksploziju oduševljenja. Dabome, i peškire kao obavezan deo scenografije.

Talas nadiruće publike doneo je to da, pre nego što su na glavnu binu izašli Thievery Corporation, narodski rečeno, igla nije imala gde da padne. U takvom ambijentu, planetarno popularnim krosover legendama nije bilo teško da čak i nadmaše ono što su učinili na istom mestu 2017. Vrelim ritmovima mamili su na njihanje kukovima, i na sve snažnije aplauze posle svake pesme. Energetski nabijen šou završen je, posle sat i po, pravom žurkom i na bini i u publici, uz euforično „Serbia, we love you“. Uz one već dobro upoznate sa njihovom delovanjem, sinoć su Thievery Corporation stekli i nove poklonike.

Čim su se povukli sa pozornice, dobar deo publike je pohitao ka Gardenu, da uživa u nastupu još jednog starog znanca Arsenala, Darka Rundeka i Ekipe. Prethodno, žanrovski raznovrsno zagrevanje u Zastavinoj bašti doneli su Six Pack, Crni Cerak… Na Mainu, Goblini oduševljeno poručiše „Uvek je lepo vratiti se ovde“. Slaveći 30 godina od početka karijere, pank-rokeri su moćnom svirkom „tukli u stomak“. Počevši sa „LSD se vraća kući“, doneli su presek najboljih starih stvari, ali i iskoristili priliku da, po prvi put u Kragujevcu, uživo predstave numere sa aktuelnog, sjajnog albuma „Jednina“ – „Meso“, „Žmigavac“, „Negde pred zoru“… Kao gost, na bini im se pridružio veliki prijatelj, Kiza „Iskaz“.

I upravo, do negde pred zoru, hiljade ljudi proživljavalo je nezaboravnu noć, na zatvaranju Arsenal Festa 12 koji su, prethodnih dana, obeležili Placebo, Roni Size, Van Gogh, Stefan Milenković i Nele Karajlić, Senidah… Posete zabeležene u ove tri večeri, a pogotovo u petak i subotu, najbolja su potvrda da je festival, nadaleko čuven i van granica Srbije, ove godine podigao lestvicu na još viši nivo.