Miro Gavran na premijeri „Noći bogova“ u Beogradu

17.04.2015

Noć bogova

Hrvatski autor Miro Gavran prisustvovaće 27. aprila (20:00) u Domu omladine Beograda premijeri predstave „Noć bogova“, reditelja Marka Manojlovića u kojoj igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić.

Na beogradsku premijeru predstave nastale po njegovoj drami „Noć bogova“, Gavran dolazi „kao iznimno radoznao i dobronamjeran gledatelj“, i sluti da će nastati „ozbiljna, intrigantna predstava u kojoj će glumci dati sve od sebe“.

„U ovoj neobičnoj farsi punoj neočekivanih fabulativnih obrata, pruža se izobilje materijala za gradnju uvjerljivih uloga. Kada pišem novi kazališni tekst uvijek mi je želja da i glumci i publika uživaju kada predstava zaživi. Nadam se da će se to dogoditi s ovom izvedbom koja je 23. premijera ‘Noći bogova’ do sada“, kaže Gavran.

Upoznat sa dosadašnjim radom Lutkića, Ćetkovića i Ilića, Gavran ocenjuje da su to „sjajni glumci u najboljim životnim i kreativnim godinama, koji studiozno pristupaju gradnji likova i imaju ozbiljan odnos prema poslu kojim se bave“.

„A o mladom redatelju Marku Manojloviću sam od beogradskih kazališnih kolega čuo samo lijepe riječi. Znam da je na probama ‘Noći bogova’ izuzetno dobra kreativna i radna atmosfera a to je dobar znak za predstavu koja se rađa“, smatra Gavran.

Najizvođeniji savremeni hrvatski dramatičar ističe da je pre desetak godina znao videti gotovo svaku drugu pozorišnu premijeru svojih dela van Hrvatske, ali kako se poslednjih godina njihov broj utrostručio (samo u prošloj godini bilo je 20 premijera od kojih 19 van Hrvatske), onda odabere tri ili četiri godišnje na koje ode.

„Na druge, na žalost, ne mogu ići. Meni je uvijek u životu bilo pisanje na prvom mjestu, a za pisanje čovjek treba koncentraciju, te miran i uredan život…a česta putovanja to znaju poremetiti. A opet: za pisca je opasno zatvoriti se samo u svoju radnu sobu, jer kroz putovanja i susrete s ljudima i pisac se iskustveno obogati i osvježi, a to dobro dođe u radu na novim tekstovima. Potrebno je naći pravu ravnotežu“, kaže pisac.