Masimo objašnjava pesme sa novog albuma

14.10.2008

Massimo Savić

Masimo Savić za Long Play govori o 11 pesama sa upravo objavljenog albuma „Sunce se ponovo rađa“, kojeg će promovisati 23. decembra na koncertu u beogradskom Sava centru i turneji po još nekoliko gradova Srbije.

1. „Traži me“ – Opet nisam izdržao bez da obradim jednog (italijanskog pevača Renata) Zera. Arsen Dedić je, kao i uvijek, napravio sjajan tekst.“

2. „Bilo gdje“ – „Drago mi je što su se Ines Prajo i Arijana Kunštek javile da mi ponude tu pjesmu, a Ivo Popeskić ju je stvarno vrlo interesantno izaranžirao, tako da, po meni, ima nešto afričko u toj pjesmi i znam da se mnogima sviđa. Mnogima je to vrlo draga pjesma, a ja sam je vidio kao drugu na albumu. Ne znam kako to objasniti i zašto, ali jednostavno čuo sam je iza ‘Traži me'“.

3. „Ljubav“ – „To je prva pjesma koju sam čuo od ponuđenih pjesama Aljoše. I odmah mi se dopala, i meni i mojoj obitelji. Bili smo u Zadru, cijela obitelj je to slušala i svima se odmah dopala. Jedan vrlo elegantan i reduciran način da se opiše kako se čovjek osjeća kada se stvarno zaljubi“.

4. „Sunce se ponovo rađa“ – „To je prva pjesma koja je nastala za album, napisao ju je Arsen. Arsen je sam rekao kako treba biti na albumu pjesma koja će zračiti pozitivitetom, zračiti malo drugačije. Tako da mi je drago da je to bila prva pjesma napisana za album i drago mi je da sam sačuvao partituru koju mi je darovao Arsen, tako da sad imam Arsenovu partituru koju ću rado uokviriti“.

5. „Indija“„(Slovenački kantautor) Jan Plestenjak me zvao da mu budem gost na njegovu koncertu na Krišankama i na tonskoj probi mi je odsvirao pjesmu koju je mislio ponuditi meni. Tada sam čuo prve harmonije pjesme ‘Indija’ i strašno mi se dopala pjesma i jako mi se dopalo kako je Eni (Kondić) prevela tekst. Pjesma je jedan od većih pjevačkih izazova do sada jer se ne mogu odmoriti, ali ni previše umoriti pjevajući je, a to pjevačko stanje, negdje između, je vrlo teško“.

6. „Zar više nema nas“ – „Neno Belan je tu pjesmu napisao još za ‘Vještinu II’, jer je tamo bilo pola autorskih pjesama, a pola obrada. Ali ja tu pjesmu nisam vidio na tom albumu i odlučio sam ju ostaviti za neka buduća vremena. Dakle, nazvao sam Nenu i pitao ga da li ima neku pjesmu za mene, da li bi rado napravio nešto za mene. I rekao je da bi. Tada je baš trebao putovati prema Splitu, a sreća je tako htjela da su ga odmah napale muze i nazvao je prijatelja, na brzinu je snimio jedan demo sa tom pjesmom, a meni je poslao taj CD. Kada je trebalo krenuti raditi na albumu, primjetio sam da ne mogu naći pjesmu. Nazovem Nenu i pitam ga da mi ponovno pošalje pjesmu, a on odgovara da je u principu zaboravio pjesmu i da je taj CD bio jedina snimka. Međutim, radilo se samo o mojoj percepciji diska. Mislio sam da CD ima crvenu etiketu, a imao je zelenu. U jednom trenutku vidio sam u autu jedan CD sa zelenom etiketom i odlučio sam čuti što se tamo nalazi i tako sam pronašao izgubljen CD. Jako mi je drago da smo tu pjesmu snimili i izgleda da će pjesma biti jako slušana“.

7. „Nemam prava“„Lea Dekleva mi je još davno rekla da ima jednu pjesmu za mene. Sjećam se da je prvi put pjesmu izvela kod Dejana Oreškovića (bivši basista Divljih jagoda i sadašnji Zabranjenog pušenja) u studiju. Sjedili smo Eni, Lea, Dejan i ja. Bili smo vrlo znatiželjni, sjeli smo oko nje i nismo joj dali mira dok ju nije odsvirala do kraja. Tako smo snimili demo iz kojeg je kasnije nastala ova pjesma“.

8. „Iluzionist“ – Na albumu sam napisao svega dvije pjesme, a kasnije sam odlučio ne uvrstiti jednu od njih na album, a pjesma koju sam uvrstio je upravo ‘Iluzionist’. Za tu pjesmu zamolio sam Aljošu i Eni da napišu tekst koji bi bio osvrt na estetsku kirurgiju. Svaka mlada žena je lijepa sama po sebi i ne treba ići pod nož da bi to istakla, a čini mi se da je u zadnje vrijeme toga sve više i više“.

9. „Moje da i moje ne“Kaliopi se odazvala mom pozivu da mi ponudi pjesmu za album. Prijateljski je to napravila i ponudila mi pjesmu ‘Moje da i moje ne’ koje govori o svojevrsnom propitivanju samoga sebe“.

10. „Boje“ – „‘Boje’ je također radio Aljoša. Aljoša, kada je za mene radio pjesme, nije znao na koji način mi pristupiti pa je pisao praktično biografski. Sve što je znao o meni krenuo je pretakati u pjesme. U ‘Bojama’ vidim sebe, ona je na početku malo depresivna, ali se zato u refrenu otvara i osjeća se jedno pozitivno mišljenje“.

11. „Tri slike“ – „Svi moji prijatelji su izuzetno, najviše, reagirali na tu pjesmu. Posebno oni koji imaju djecu, a da ne govorim o očevima koji imaju kćeri. Te tri slike su zapravo ono što je Aljoša vidio kao odnos mene i moje kćeri odnosno kada je dijete malo, kada je dijete u pubertetu i dijete pred oltarom. Užasno mi je drago da sam za tu pjesmu dobio u suradnju Edina Karamazova jer je stvarno jedan nevjerojatan glazbenik koji je dao krasan pečat toj pjesmi. Nije svirao lutnju, i ne treba, jer Edin je i odličan gitarist“.

Album „Sunce se ponovo rađa“ objavljen je 29. septembra na prostoru bivše Jugoslavije, a u Srbiji preko Multimedia Records-a. Osim velikog beogradskog koncerta Masimo treba da u organizaciji Long Playa u decembru da peva i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Vrnjačkoj banji i Pančevu.