Long Play prisluškivanja: Bajaga i instruktori, Vlatko Stefanovski, Repetitor

23.11.2020

Dok ova jesen protiče u znaku Kovid-19 pošasti, s druge strane, kao municiju za borbu protiv iste, dobili smo mnogobrojne odlične pesme, od kojih je Long Play tim uvrstio tri u svoj ovonedeljni izbor.

Nije preporučljivo obrađivati pesme koje peva Zdravko Čolić, jer su toliko deo našeg zajedničkog DNK, pa kad kažete neki naziv neminovno se u glavi javi Čolin glas. Pri tom, Momčilo Bajagić ume savršeno skrojiti pesmu baš po Čolinom glasu i meri, setimo se hita „Moja draga“ ili „Mala“. Na nedavnom albumu „Ovaj svet se menja“ Bajaga je iznova snimio neke svoje stare stvari među kojima je čolićevština „Tvoje oči“. Sa kojom Bajaga i instruktori postižu neočekivano, jer sada pesma zvuči prepoznatljivo, dragoceno i istinski – bajagićevski.

Nakon duševnog, svirački na akustiku svedenog albuma „Maternji jezik/Mother Tongue“ (2017), Vlatko Stefanovski je upravo ponovo pustio glasa od sebe sa „Taftalidže Shuffle“. Novi album je najavilo „Ogledalo“, naizgled jednostavna ljubavna pop pesma, u kojoj se ogleda prepoznatljiv Vlatkov autorski rukopis, dok električna gitara fino plete ukrase, nenametljivo, sa puno ukusa.

Novi album Repetitora, nadugačko nazvan „Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji“, najavila je grčevita i otpanjivačka „Kost i koža“. Ukratko, žensko-muška trojka ljuto dere pesmom „u stomak i glavu“. I zvuči opako i krvavo preteće kao „oružje NATO pakta“.