Letu štuke uz malu pomoć prijatelja premijerno u Beogradu

11.04.2009

Sarajevski rok sastav Letu Štuke u petak uveče održao je svoj prvi koncert u Beogradu, gde su im u skoro potpuno ispunjenom Domu omladine specijalni gosti bili glumci Sergej Trifunović i Srđan Šika Todorović.

Bend frontmena Dine Šarana, etabliran u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predstavio se premijerno beogradskoj publici odličnom dvočasovnom svirkom, koja je okončana uz jedan bis sa polaganom pesmom „Zagrljaj“ i po drugi put izvedenim te večeri hitovima „Pero papacoder“ i „Bella Donna“.

Publika u velikoj sali DOB-a zdušnim pevanjem i bodrenjem ispratila je ceo nastup Sarajlija, koji su izveli većinu pesama sa dva svoja albuma, „Letu Štuke“ (2005) i „Proteini i ugljikohidrati“ (2008), tek od kraja prošle godine objavljena na srpskom tržištu.

„Danas smo u Beogradu snimali spot i treba nam još scena. Trebalo bi da skačete da ispadne da smo popularni ovde“, našalio se Dino najavljujući pesmu „Mali“, čija je žestoka izvedba završena pevačevim povikom „Idemo Beograde, rušimo ograde!“

Za pesmu „Kao na zapad“ bendu se pridružio prvi gost – Sergej Trifunović, koji je duet sa Dinom nakratko pretvorio u zajednički valcer.

„Nadam se da neću pokvariti ovu divnu pesmu koju nismo vežbali. Pevaćemo je iz duše“, poručio je Trifunović dolazeći na pozornicu DOB-a.

Još burnije je bio pozdravljen malo kasnije dolazak za bubnjeve nekadašnjeg člana Discipline kičme i Ekatarine Velike, a poslednje dve decenije glumca Šike Todorovića za izvedbu „Glave u oblacima“.

Uz dobar zvuk u dvorani Letu Štuke su pokazale raznolikost svog repertoara svirajući brze i razbijajuće stvari poput „Gorila u magli“ i „Fine gradske raje“, polagane balade „Poljubi je dok spava“ i „Tuge“, himničnog „Teslu“, kao i folkom obojene „Kredence“ i „Paranoju“.

„Sunce“ je otpevao sam Dino, bez odsutnog Darka Rundeka, ali je zato uz bubnjara Čanija Pervana, koga Štuke dele sa Cargo orkestrom, iz tog benda pojačanje bio i trubaš Igor Pavlica. Uz Šarana za akustičnom gitarom, u Štukama sviraju i gitarista Dino Vatrenjak, basista Dejan Ostojić i klavijaturista Slobodan Ćosić.

„Tako smo zbunjeni…tako nam je dobro večeras Beograde“, rekao je Dino u jednom trenutku koncerta kojeg je kasnije okončao rečima: „Hvala Beograde! Vidimo se uskoro, ako Bog da!“