Kolja objavio album 4 Prsta

16.08.2018

Kultni autor, gitarista i pevač Nikola Pejaković Kolja objavio je danas novi album „4 Prsta“, pozamašnu zbirku od čak 19, u bluzu utemeljenih ali ipak žanrovski raznolikih, kompozicija. Kolja će album, koji je na CD-u i digitalnim platformama objavio Long Play,  koncertno promovisati 10. novembra u Kombank dvorani u Beogradu.

„Ovaj album je pun muzike, duboko je zarezao u muzičku prošlost, svest i stanje mog producenta, gitariste i prijatelja Voje Aralice i mene, tako da ga ja, zaista, posmatram kao moj ključni i najbolji album… Želim da ova ploča dođe do ljudi i da se sluša. Ranije, nisam baš puno mario za to“, ističe Kolja.

Poznat kao scenarista, reditelj i glumac, Kolja se na muzičkoj sceni predstavio albumima „Mama, nemoj plakati“ (2001) i „Kolja“ (2009). Sa „4 Prsta“ snimio je žanrovski vrlo različit album, sa dosta muzike koja se logično nastavlja na njegov prethodni, treći „Grobovlasnici“ (2013), mada ima i traganja u nekom drugom pravcu. Kolja ističe da je Aralica, kao i na prethodnim albumima, na „4 Prsta“ uradio „veliki posao i baš ta, žanrovska raznolikost, pokazala je i njegovu raskoš kao producenta“.

„Naravno, bez njega ne bi bilo ni mene, on je svaki album radio vrlo predano i, bez obzira što sam ja donosio pesme, on im je udahnuo život“, naglašava Kolja. 

Album „4 Prsta“, očekivano, donosi sa strašću odsvirane bluzične stvari kakve su „Starost neće nikoga da čeka“, „Došla si kasno“ ili „Slika pokojnog druga“, ali zatim zna da poleti u soul-pop „Nema me bez nje“ ili uspori sa laganom „Uzmi ovu pesmu“ i reflektivnom „Život je san“, čak skrene u pevanje na engleskom u „Land of Hope“ ili iznenadi sa tri, gudačima obojena, instrumentala.

„Jednostavno, nakupilo se pesama i ideja i hteli smo da većinu toga stavimo na album i tako zatvorimo to poglavlje. Ipak, ima nekih pesama koje nismo stavili, neke ideje nismo završili. Bilo je i pesama za koje smo bili sigurni da ćemo staviti na ploču, ali, ipak, nismo. Uglavnom, išli smo, kao i obično, da zaokružimo jedan koncept, jednu fazu, bez obzira bilo to pola sata ili sat muzike“, objašnjava Kolja.

Na novom albumu Kolja iznenađuje komponovanjem muzike na stihove velikog srpskog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja (1833-1904) – „Ala je lep ovaj svet“, „Oj, duledu“, „Kad sam na svet ovaj pao (Đulići uveoci XLV)“ i „Sad je već velika“.

„Kupio sam, davno, sinu par slikovnica sa Zmajevim pesmama i shvatio sam da je on, bez obzira što ga zovu pesnikom za decu ili dečjim pesnikom, vrlo ozbiljan, tragičan i dubok, stihotvorac. Onda sam te slikovnice stavio na klavir i polako tražio melodije…“, kaže Kolja. 

CD, za koji je omot dizajnirao Saša Vasić, od danas je u redovnoj prodaji i može se naći u bolje snabdevenim muzičkim prodavnicama (U Beogradu Jugoton, Delfi, Dallas Music shop, Metropolis … Mungos u Novom Sadu…),  kao i na internet platformama.

Ulaznica za Koljin beogradski koncert 10. novembra košta 1.300, 1.500, 1.800, 2.000 i 2.300 dinara, na blagajni Kombank dvorane i preko mreže Eventim. Prvih 50 fanova koji isključivo na blagajni Kombank dvorane kupe po dve ulaznice (po bilo kojoj od navedenih cena) dobiće pre svih jedan CD “4 Prsta”.

U Koljinom bendu su uz gitaristu Voju Aralicu i klavijaturistu Ivana Aleksijevića Pančevca, kontrabasista Milan Pavković i bubnjar Duca Ivanišević.