Rok bend Tunel, kog su autorski predvodili gitarista Ljuba Ninković i basista Vlada Janković Džet, a ostao je poznat po pesmama poput “Volim saks”, “Vreme”, “Radio” i “Natali”, dobio je konačno svoj prvi koncertni album “Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)”, na CD-u i digitalnim platformama u izdanju promoterske kuće Long Play.

Album donosi do sada neobjavljene žive snimke 14 pesama, većinom iz kultnog kluba “Kulušić” u Zagrebu 1985. godine, u okviru čuvenih zagrebačko-beogradskih koncertnih susreta “Dobro došli…Bolje vas našli”, ali i prethodno sa svirki Tunela na Omladinskim radnim akcijama u Negotinu, Paraćinu i Pirotu, što svе svedoči o muški čvrstoj, energetski sirovoj, nepokolebivoj rokernrol svirci Džeta, Ninkovića, gitariste Vlade Negovanovića i bubnjara Stevana Stevanovića.

“Zajedničko svim snimcima je energija. Bili smo bend koji dosta svirao, dosta smo bili navežbani i to je jako bitno za rokenrol bend da svirka nosi, da ima naboj, jer onda se sve ostalo prašta. Ima tu i falševa, ima svega, to je živa svirka. To je svedočanstvo ne samo kako smo mi svirali, nego kako se sviralo u to vreme. Ljudi su to malo zaboravili”, kaže Džet.

Tunel su, kao svojevrsnu supergrupu, osnovali 1980. godine nekadašnji članovi Crnih bisera Janković, S vremena na vreme Ninković i Grupe SOS (preteče Riblje čorbe) Stevanović, da bi im se za treći album “Električna iluzija” (1985) pridružio gitarista Vlada Negovanović (kasnije Dejan Cukić, Bajaga i instruktori…). “Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)” donosi skoro ravnopravno zastupljene pesme sa prvog albuma “Noćni prolaz” (1982), “Niz tri tamne ulice” (1983) i “Električna iluzija”, kao što su “Ja volim saks”, “Ne budi me”, “Ipak bih da uđem”, “Kreni dalje”, “Vreme”, “Ivana neće” i “Rokabili Anđelina”.

“Ima puno lepih momenata (na ‘Uživo’). Mislim da Ljubina pesma ‘Piškote’, koja je na (studijskom) albumu bila dobra, bolje zvuči uživo. Nekako poletnije i energičnije, iako je na (studijskom) albumu savršeno producirana, odsvirana i otpevana. Sa živim efektima koje smo dodavali, bar meni, zvuči mnogo energičnije”, ističe Džet.

Tunel je do kraja rada objavio još i albume “Do poslednje kapi…” (1987) i “Bubnjevi preko reke” (1991), a Džet kaže da upravo pojavljivanje albuma “Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)” otvara mogućnost da bend nakon 30 godina ponovo zasvira:

“Sama činjenica da smo svi živi i zdravi – postoji šansa. Mislim da bez mnogo proba možemo, toliko smo navežbani, jer to je kao da voziš bicikl. Kad je bend navežban i skupi se posle 10, 15, 20 godina, posle dve probe to funkcioniše. Idiomi koje smo usvojili nekad svirajući zajedno, to je osnova da bude bend, a ne grupa građana koja svira…”

Naslovni foto Tunel arhiva