Hladno Pivo konačno u Beogradu!

20.09.2008

Hladno Pivo

Hrvatski rokeri Hladno pivo održaće konačno svoj dugoočekivani do sada najveći koncert u Srbiji 22. novembra u Hali sportova u Beogradu, u organizaciji Long Play-a.

Posle obeležavanja 20 godina rada na velikom „XXLive“ koncertu pred očekivanih 20.000 duša na jezeru Jarun u Zagrebu 20. septembra, momci iz Hladnog piva nameravaju da rođendansku atmosferu prenesu na jesen u Beograd.

„Jedva čekamo! Ovo će definitivno biti najveći samostalni koncert u Srbiji. Imamo jako puno fanova u Beogradu i puno mejlova smo dobijali iz cijele Srbije da dođemo. Ako dođe svako drugi ko nam je poslao mejl hala će biti prepuna. Potrudićemo se da sve izgleda i zvuči dobro, da bude na svjetskom nivou, da napravimo feštu. Do sada nam je to uspijevalo svaki put u Beogradu. Mislim da će ljudi koji vole Hladno pivo imati preko dva sata užitka. Daćemo sve od sebe“, kaže pevač Mile Kekin za Long Play.

Šta se može očekivati od Hladnog piva u Beogradu mogu posvedočiti njihovi nastupi prošle godine pred više hiljada posetilaca Jelen pivo festivala ispod zidina Kalemegdanske tvrđave i raniji u Studentskom kulturnom centru Beograda. U kultnom beogradskom rokerskom okupljalištu atmosfera je bila toliko usijana žestokom svirkom da je nekoliko posetilaca povređeno pri skakanju sa bine u masu ispod nje.

Lokalni pankeri iz zagrebačke četvrti Gajnice krajem 1980-ih godina udružili su snage i stvorili Hladno pivo koje je u sledeće dve decenije posle šest albuma postalo jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih hrvatskih bendova.

Prvi koncert održali su 21. maja 1988. godine u Kumrovcu – rodnom mestu predsednika komunističke Jugoslavije Josipa Broza Tita. Prvi manji uspeh stiže sa obradom „Spiders in the Dressing Room“ čuvenih Toy Dollsa, koji se u izdanju Hladnog piva zove „Bubašvabe“, odnosno sa spotom snimljenim za samo tadašnjih 200 maraka u Miletovom stanu.

Da bend krupnim koracima ide napred pokazuje status pregrupe kultnim KUD Idijotima krajem 1992. godine u Sloveniji, a pogotovo kada im je posle debi albuma „Džinovski“ (1993) pripala čast da 11. oktobra 1994. godine sviraju u Domu sportova Zagreb kao predgrupa legendarnim Ramones-ima.

U februaru 1995. godine snimili su drugi album „G.A.D.“, treći „Desetka“ (1997) i četvrti „Pobjeda“ (1999). Sredinom 2002. godine, Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji.

Krajem 2002. godine izašao je album „Šamar“, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava uopšte. U numeri „Teško je ful biti kul (kad si tu)“ i spotu za istu sa tog albuma je gostovao bosansko-hrvatski reper Edo Maajka.

Da podrži „Šamar“, grupa je napravila turneju „Dođite po šamar“, a potom u jesen iste godine nastavak turneje pod nazivom „Okrenite drugi obraz“. U aprilu su održali koncert u zagrebačkom Domu sportova koji je snimljen i izdat na DVD-u „Pun (kon)Dom sportova“.

Grupa je radila i muziku za popularnu humorističku TV-seriju „Bitange i princeze“ u kojoj se pevač Mile Kekin pojavio u ulozi Saše Erotomana, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva „Knjiga žalbe“ objavljen je u proleće 2007. godine i na gorak način bavi se svakodnevnim problemima stanovnika istočnoevropskih zemalja u tranziciji. Na albumu su korišćeni novi instrumenti poput orgulja u pesmi „Kaži stari“ i harmonike u pesmi „Sreća“.

Prvobitno Hladno pivo je koncertnu promociju aktuelnog albuma „Knjiga žalbe“ trebalo da održi 29. februara u Hali sportova, ali je to odložno sa nizom drugih koncerata srpskih i inostranih izvođača u Beogradu usled političke nestabilnosti posle samoproglašenja nezavisnosti Kosova.